
Op het motorcrossterrein in Lierop wordt al tientallen jaren (illegaal) gecrosst. De gemeente Someren gedoogt dit en wilde het terrein legaliseren. In het verleden werden er immers regelmatig Grand Prix's (wedstrijden met internationaal aanzien) verreden en de gemeente wilde met de crossbaan Lierop op de kaart zetten. Op 30.07.2013 hebben we in een blog artikel reeds gemeld dat deze legalisering mislukte. Het provinciebestuur verzette zich hiertegen omdat het te dicht bij natuurgebieden ligt en werd hierbij bijgestaan door een arrest van de Nederlandse De Raad van State. Verder is volgens een groep omwonenden het crossen in strijd met het bestemmingsplan 'Buitengebied Someren'.
Aangezien de gemeente echter weigerde op te treden tegen het illigaal circuit, stapten oomwonenden tegen dit gedoogbeleid op 14.04.2015 naar de rechter.
Inmiddels is de rechter tot een vonnis overgegaan waarin staat dat de gemeente Someren handhavend moet optreden tegen de illegale trainingen en wedstrijden. Daarmee worden omwonenden - die onder andere klagen over ernstige (geluids)overlast - in het gelijk gesteld. Hiernaast moet de gemeente de proceskosten betalen.
De gemeente zal echter in hoger beroep tegen deze uitspraak gaan en is van plan om met Motor en Autoclub (MAC) Lierop te overleggen.
Motivering
Omdat er al sinds lange tijd gecrosst wordt, deed de gemeente bij de rechter een beroep op het overgangsrecht. Daarmee kunnen illegale situaties die al jaren plaatsvinden een legale status krijgen. Om aanspraak te maken op het overgangsrecht moest de gemeente echter aan kunnen tonen dat er sinds de peildatum (4 juni 1982) ononderbroken is gecrosst en dat de activiteiten niet uitgebreid zijn. Het terrein moest dus constant als crossterrein gebruikt zijn, zonder dat het aantal crossers en de crossbaan groter zijn geworden.
- De rechtbank oordeelde dat de gemeente dit niet kan aantonen omdat er te weinig informatie over de situatie op peildatum is. Er is alleen een ledenlijst van MAC uit december 1981 voorhanden, maar dat is te weinig. Zo zijn er verder geen adequaat kaartmateriaal of luchtfoto's om vast te stellen hoe groot de baan toentertijd was. Omdat de gemeente hier geen duidelijkheid in kon scheppen, oordeelde de rechtbank dat er geen beroep op het overgangsrecht kan worden gedaan.
- Overigens is er volgens de rechtbank voldoende bewijs dat de aard en omvang van de motorcrossactiviteiten in de loop der jaren zijn toegenomen. Zo zouden er dennen zijn verwijderd, boomstronken zijn gerooid en stukken aangrenzende grond aan het terrein zijn toegevoegd. Uit een verslag uit 1991 van een gesprek tussen MAC en de gemeente zou verder blijken dat ambtenaren aangaven dat het circuit in de jaren daarvoor illegaal is uitgebreid. De gemeente heeft echter nooit handhavend opgetreden, terwijl dat volgens de rechtbank wel had gemoeten.
Reacties
- Stefan Adriaans van MAC Lierop : "Het kan twee kanten opgaan. Of we zullen als vereniging weg moeten, of we nemen juridische vervolgstappen. Het is jammer dat het zo moet. We zijn altijd netjes met de natuur omgegaan en bovendien is Lierop wereldwijd bekend door het motorcrossen. Dat zou dan wegvallen." De club houdt op woensdag en zaterdag trainingen. Het is nog niet duidelijk of deze door kunnen blijven gaan. Evenementen, zoals races, mogen volgens Adriaans nog gehouden worden, omdat daarvoor een aparte evenementenvergunning wordt aangevraagd. Zo staat op 26 en 27 september het ONK Motocross op het programma van MAC Lierop. "Voor zover ik weet, gaat dat gewoon door'', aldus Adriaans.
- Woordvoerder van de omwonenden, Brinkmann, wilde niet reageren op de uitspraak.
- Red de Rust : Ook het HondaPark (met 5 op 7 openingsdagen) grenst op enkele 100-den meters in 3 windichtingen aan natuurgebieden! Bemoedigend is dat (alvast in Nederland) in geval van een verkeerde rruimtelijke inplanting "het leefgenot en de belangen van de natuur" bovenhand krijgt over het "plezier van de motorcrossliefhebbers" . Wij willen voor het HondaPark een uitdoofbeleid : tegen het einde van de bestaande milieuvergunning een verdwijnen van deze lawaaihinderlijke sport in kwetsbaar ecologisch gebied. Aangezien wij niets hebben tegen de motorsport op zich (maar wel de locatie in Olmen verkeerd vinden), pleiten we als drukkingsgroep ook voor geschikte lawaaisport locaties : daar waar al storend geluid aanwezig is zoals "in of grenzend aan bedrijfsterreinen" (PMINA-raad 30.11.2009)
Wanneer de rechtszaak tussen de gemeente en de omwonenden in hoger beroep plaatsvindt, is nog niet bekend.