
Hun relaas :
" Motorcross sport moet vooruit kijken en niet blijven hangen in het verleden."
Op meer plaatsen is er last van motorcross circuits omdat men blijft hangen in de heldhaftigheid van voormalige en huidige kampioenen. Het is een sport waar mensen hun macho gedrag kunnen botvieren. Dit puur op het ego gerichte gedrag van enkelingen die geen enkele boodschap hebben aan de ongemakken die dat oplevert voor anderen wekt heel wat weerstanden op. In de tijd van duurzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor het milieu moet deze sport daarin ook zijn verantwoordelijkheid nemen en kijken naar mogelijkheden om in de toekomst nog levensvatbaar te zijn. De problemen rond motorcrosscircuits nemen met de bewustwording rondom duurzaamheid en milieu hand over hand toe. Niet alleen in België maar ook in Nederland worden de problemen groter en groter.
Bijvoorbeeld in Staphorst waar de strijd tussen liefhebbers en de overige burgers hoog is opgelopen. Het gemeente bestuur aldaar doet allerlei pogingen om alle partijen tevreden te stellen. Wellicht is dat uiteindelijk niet mogelijk om de eenvoudige reden dat wet en regelgeving de afgelopen jaren zijn veranderd.
Een ander voorbeeld is Makkinga in de gemeente Ooststellingwerf :
Opeenvolgende gemeente besturen werden erop gewezen dat wonen en crossen zich in elkaars nabijheid niet verdragen. De strijd rond deze ontwikkeling is de afgelopen 38 jaar afwisselend door verschillende buurtgenoten gevoerd. De bestuurlijke onmacht of onkunde van de gemeente laat zich lezen in de vele klachtenprocedures, afgekeurde bestemmingsplannen en recent het door de rechtbank onverbindend verklaren van een beheersverordening. In feite is dit circuit vanaf 1978 nog nooit één dag helemaal legaal geweest. Veel werd afgedekt met “ gedogen”. Dat kan overigens alleen als er uitzicht is op een permanente oplossing maar die is er de afgelopen 38 jaar nooit gekomen.
Het argument “ het sentiment van de liefhebbers “ wordt door de huidige portefeuille houdende wethouder, van de partij die OB (Ooststellingwerfs Belang) heet, onder andere als argument gebruikt om deze onwenselijke situatie niet aan te pakken, wet en regelgeving toe te passen en zorg te dragen voor een juridisch juiste omstandigheid, een passend woon en leefklimaat. Men blijft hangen in de historie terwijl de wereld verandert.
Omdat deze zaak niet door de politiek wordt opgelost, zijn de omwonenden gedwongen om op alle details te letten, overal bezwaren tegen in te dienen en naar de rechter te gaan om daar de zaken te laten regelen omdat het gemeentebestuur dat niet kan of wellicht, om nog niet duidelijke redenen, niet wil. Wanneer de gemeente binnenkort op basis van uitspraken door de Rechtbank en de Raad van State gedwongen worden maatregelen te nemen dan zal de plaatselijke motorcrossclub zich daaraan moeten aanpassen.
De motorclubs zouden er verstandig aan doen serieus de hand in eigen boezem te steken, zich te richten op de mogelijkheden voor de toekomst, niet in het verleden te blijven hangen en zich te bedienen van drogredenen en smoesjes. De gemeente besturen en de motorclubs moeten zich gaan inspannen. Door dat niet te doen accepteren zij het risico dat de cross activiteiten moeten worden beëindigd. "
Reactie Red de Rust : zo herkenbaar... omwonenden die vragen voor een leefbare omgeving en hiervoor jarenlang (sinds 1978 in Makkinga - zie link voor historie) moeten strijden.