Red de Rust
Werkgroep vzw VALK                                                   Contacteer ons via
  • Red de Rust
    • About us
    • Über uns
    • À propos de nous
    • Over ons
  • Gebied
  • Ruimtelijke ordening
    • HondaPark is geen meerwaarde voor Balen (Olmen) / Ham / Leopoldsburg
    • Provincie Limburg : afwegingscriteria voor “locaties voor geluidshinderlijke sporten”
    • Overige Provincies : Oost- en West-Vlaanderen
    • Vlaanderen
    • Buitenland
  • Wetgeving
    • Regelgeving voor permanente omlopen >
      • Lopende Milieuvergunning HondaPark - EG Events vzw
      • Vergunning 2016 : opgeheven!
      • Verzet aantekenen tegen permanente omlopen
    • Regelgeving voor tijdelijke inrichtingen >
      • Verzet aantekenen tegen tijdelijke inrichtingen
    • Regelgeving ivm motorcross op prive terreinen
    • Regelgeving ivm bossen en onverharde wegen
    • Regelgeving ivm quads
  • Milieuvergunning
  • BBT Plicht!
    • Toetsing BBT aan HondaPark
    • Geluid !
    • Electric-MX
  • Klachten
  • Pers
  • Blog

Lawaaisporten & ruimtelijke ordening in andere landen van de EU

Picture

Nederland zet de trend met een indrukwekkende visie van Nederlandse ruimtelijke ordening mbt lawaaisporten! Gereglementeerde omlopen voor lawaaisporten (oa motorcross) kunnen alleen op gezoneerde industrieterreinen !

bron : Kenniscentrum InfoMil - Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastuctuur en Milieu)

De Wet geluidhinder (Wgh) en de Wet luchtvaart (Wl) zijn twee specifieke wettelijke kaders (en de daarop gebaseerde besluiten) ter voorkoming van geluidshinder die in acht genomen moeten worden bij ruimtelijke planvorming. Zij hebben betrekking op een aantal geluidsgevoelige bestemmingen in combinatie met een aantal belangrijke geluidsbronnen. Toch wil dat niet zeggen dat als deze wetten in acht worden genomen, er geen verdere akoestische afweging bij de vaststelling van bijvoorbeeld een bestemmingsplan meer nodig is (bv zo kan een horecabestemming (buitenrecreatie) die grenst aan een begraafplaats toch nog vanwege de geluidsaspecten mogelijk in strijd met een goede ruimtelijke ordening). Als een bepaalde bestemming en/of een bepaalde geluidsbron niet in de Wet geluidhinder (Wgh) is geregeld, moet in het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) toch een akoestische afweging gemaakt worden.
Dit zegt Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastuctuur en milieu) over Lawaaisporten mbt "het aspect geluid in de ruimtelijke planvorming" :
  1. Permanente race- en crossterreinen die meer dan 8 uren per week open zijn, zijn vergunningplichtig en vallen als “grote lawaaimakers” onder de Wgh. Zij kunnen zich alleen op gezoneerde industrieterreinen vestigen.
  2. Ook crossterreinen die minder dan 8 uur per week open zijn, zijn vergunningplichtig. Echter niet onder de Wgh en hoeven dus niet op een gezoneerd industrieterrein gevestigd te worden. Wel moet in verband met de geluidsbelasting rekening gehouden worden met afstanden tot nabijgelegen geluidsgevoelige objecten. De VNG publicatie geeft indicatieve afstanden tot rustige woonbebouwing. Bij terreinen die minder dan 8 uur per week in gebruik zijn, is dat 700 meter.
Verder dient men ook siltegebieden in overweging te nemen :

  1. Op grond van de Wet milieubeheer (Wm) kunnen de provincies in het provinciale milieubeleidsplan gebieden aanwijzen waarin de kwaliteit van het milieu (bodem, grondwater, geluid) bijzondere bescherming behoeft. De provincies verankeren stiltegebieden vaak in het streekplan. Gemeenten moeten dit vertalen naar hun bestemmingsplannen. Bepaalde bestemmingen worden dan uitgesloten of op afstand gehouden, zoals luidruchtige of verkeersaantrekkende bedrijven, recreatiebedrijven, toeristische attracties, kartingbanen, schietbanen en hondenpensions/hondenkennels. In de gebruiksbepalingen van het bestemmingsplan kunnen vervolgens luidruchtige c.q. verstorende activiteiten als verboden gebruik worden aangemerkt. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan: evenementen (zoals muziekfestivals) en allerlei lawaaisporten, zoals crossen met motoren en auto’s, autorally’s, modelvliegen en karten. In stiltegebieden mogen geen nieuwe geluidmakende functies worden toegelaten.
  2. Sinds de Europese richtlijn Omgevingslawaai in de Wgh is geïmplementeerd, kunnen naast de provincies ook tot een agglomeratie behorende gemeenten (door middel van een gemeentelijke verordening) zogenoemde stille gebieden (dus geen stiltegebieden) vaststellen.
Ten slotte verdienen ook Natuurgebieden speciale bescherming : 
Geluid kan ook in de vorm van verstoring van natuurgebieden een rol spelen in ruimtelijke planvorming. Meer informatie over verstoring en de invloed van ecologische aspecten op de planvorming staat in het Hoofdstuk Natuur.

Reactie Red de Rust : we zijn onder de indruk van deze visie op ruimtelijke ordening mbt lawaaisporten! Het sluit trouwens volledig aan met het advies PERMANTE OMLOPEN VOOR MOTORCROSS IN DE PROVINCIE ANTWERPEN (30/11/2009) van de PMINA raad Antwerpen :  "§3 Advies : De PMiNa-Raad vraagt om opnieuw naar geschikte locaties in de provincie Antwerpen te zoeken daar waar al storend geluid aanwezig is zoals:... c. in of grenzend aan bedrijventerreinen."
Verder vragen we ons wel af of het 
Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) wel voldoet aan de Europese richtlijn Omgevingslawaai. Deze heeft immers weerslag gekregen in Nederland in de Wet geluidshinder en deze is veel strenger van in Vlaanderen.
​

Picture

​Denemarken : Véél strenger vergunnings- en handhavingsbeleid mbt lawaaisporten om te voldoen aan het “voorzorgsbeginsel” (art. 191 van het verdrag betreffende de werking van de Europese Unie)

Naar aanleiding van ons blogbericht "Sherbrooke, Saint-Élie (Quebec - CA) : Omwonenden klagen niet-representatieve geluidmetingen aan!"  ontvingen we van een sympatisant de tip eens de regelgeving in Denemarken te bekijken. Reeds in 2005 stelde de Deense overheid dat éénmalige geluidsmetingen geen maatstaf voor de toekenning en handhaving van milieuvergunningen voor lawaaisport-terreinen kunnen zijn.
Het Deens ministerie van Milieu paste dan ook zijn regelgevingen (oorspronkelijk opgesteld in 1984) hiervoor aan. Hieruit blijkt eens te meer dat de regelgeving in Vlaanderen mbt "lawaaisporten" JAREN achter staat t.o.v. landen die tot dezelfde Europese Unie behoren en waar dezelfde verplichting tot het naleven van het “voorzorgsbeginsel” (artikel 191 van het verdrag betreffende de werking van de Europese Unie) geldt.
Wij hebben dan ook dit document eens doorgenomen (zie blogbericht dd 07.09.2017) 
Het vergunningsproces
  • "Eén van de belangrijkste taken van de ruimtelijke planning is om de verschillende belangen  tussen het "landgebruik en de bescherming van het milieu en natuur" op een zodanige wijze in evenwicht te brengen"
  • "Het  publiek - bijvoorbeeld een vereniging of individuele burgers - heeft de mogelijkheid om de ontwerpen te beïnvloeden wanneer deze vrijgegeven worden voor openbare raadpleging. In de raadpleging, die ten minste 8 weken duurt, is het bijvoorbeeld mogelijk bezwaar in te dienen". Reactie RdR : In Vlaanderen is dit slechts 30 kalenderdagen en het vergunningsverloop van MLAV1-2017-0090 bewijst dat er geen garanties zijn dat hiermee enige rekening gehouden wordt. Om deze reden werd er dan ook beroep aangetekend tegen de toekenning van deze milieuvergunning.
Criteria voor Milieuvergunningstoekenning
  • "De voorwaarden van de milieuvergunning bepalen het jaarlijks/seizoens publiceren van de openingsuren in het weekend, zodat de buren hierop kunnen anticiperen."
  • "De aanvraag moet beschrijven wat klassen/typen voertuigen worden verwacht om deel te nemen aan de training, het maximale aantal voertuigen, ..."  : er is dus een beperking van het maximaal aantal voertuigen op de omloop! Logisch want het totaal brongeluid van het circuit wordt bepaald door het som van de brongeluiden van de individueel motoren. De Vlaamse overheid gaat in de VLAREM wetgeving hieraan volledig voorbij, waardoor de besluitvorming niet voldoet aan het "voorzorgsprincipe". 
  • "In principe wordt verwacht dat de onzekerheid in een geluidsmeting van een race-circuit is een stuk groter dan de standaard in Environmental richtlijn nr. 6/1984 "Meting van industrieel lawaai."... Daarom beveelt de Environmental Protection Agency als de overwegend algemene regel uit te gaan van berekende geluidsniveaus veroorzaakt door lawaaisport omlopen, zowel bij de aanvraag voor milieu-goedkeuring en de daaropvolgende controles. EPA vindt dat het te onveilig is om het lawaai te meten. In de berekeningen is het essentieel dat de aannames juist zijn." : De Deense overheid gelooft dus niet in geluidsmetingen aangezien deze een momentopname zijn, afhankelijk van weersomstandigheden, omgevingslawaai tijdens meting,... Daarom dient zowel de vergunningstoekenning als de controle van de vergunning uit te gaan van een theoretische benadering van het totale brongeluid veroorzaakt door de lawaaisport-omloop. Hiermee past de Deense overheid het "voorzorgsbeginsel", vastgelegd in art. 191 van de EU toe!
  • "De aanvraag moet vergezeld gaan van een berekening van geluid, het documenteren van de geluidsbelasting bij de meest getroffen woningen. De berekening moet worden uitgevoerd volgens de richtlijnen voor worden uitgevoerd "Milieu Meting - omgevingslawaai" en parameters voor de berekening (zowel werking als geluidsdemping) moeten duidelijk beschreven worden" : De Deense overheid gaat dus uit van een echte geluidstudie, niet een éénmalige geluidsmeting!
  • De richtwaarden in tabel 3.1 zijn gebaseerd op de totale blootstelling aan geluid op een wekelijkse basis. De limiet is van toepassing op het hoogste niveau van het geluid op een bepaalde dag of avond, bijvoorbeeld tijdens het rijden met de luidruchtigste machines die gewoonlijk worden gebruikt en met het grootste aantal renners. Aangenomen wordt dat het geluidsniveau hetzelfde op alle overlast-dagen voor een week. "
    Dit is zeer belangrijk : De Deense overheid gaat uit van het worst-case scenario : de luidst toegelaten motoren en het maximaal aantal ervan bepalen het totaal brongeluid van de oploop en de gevolggevend belasting bij de meest getroffen woningen. Bijkomend : Hoe meer dagen de omloop open is, hoe lager de toegelaten geluidsbelasting is !!! 
  • gebruik op zon- en feestdagen is zowiezo uitgesloten ! Tabel 3.1 omvat trouwens enkel 6 dagen (en dus geen zondag!).
Wat met toezicht? Lawaaibeheersing ! 
In de milieuvergunning MLAV1-2017-0090 reageert de Provincie Antwerpen op de (door de MX zelf erkende) lawaaiproblematiek dat het constateren van inbreuken niet haar bevoegdheid is, het toekennen van de vergunning echter wel !? Niet in Denemarken !
  • "De ontwikkeling van de milieuvergunning en het toezicht erop wordt gedelegeerd aan het technisch beheer van de provincie."  : diegene die vergunning verleend is ook verantwoordelijk voor het toezicht !
  • "Er moet toezicht zijn uitgevoerd met passende tussenpozen. Het is niet genoeg om alleen te reageren op klachten en in de regel moet het toezicht ook onaangekondigd plaatsvinden. In de omlopen waar er notoire problemen aan de vastgestelde  regels voordoen moet het toezicht worden ontworpen worden aan voldoende kleine intervallen tussen de inspecties. De frequentie van controles bij omlopen zonder milieuproblemen kan worden teruggebracht tot een minimum." : In Vlaanderen is er totaal geen toezicht op de toegekende milieuvergunningen "lawaaisporten" : niet na klachten en zeker niet periodiek onaangekondigd !
  • "Het inspectiebezoek worden afgerond met een samenvattinging, waarschuwing van de follow-up en aanscherping van instructies..."
  • "Deze geluidsmetingen uitgevoerd door de clubs & organisaties worden meestal niet gebruikt in de lawaai berekeningen. De metingen dienen om aan te tonen dat de voertuigen aan de interne voldoen grenswaarden. Dit zal dan een goede indicatie zijn dat de bronsterktes gebruikt in correlatie berekening correct zijn."
Powered by Create your own unique website with customizable templates.