Regelgeving ivm motorcross in bossen en onverharde wegen
Ook in bossen en op onverharde wegen zorgen crossers en quads voor overlast. We vonden een interessant artikel op www.tragewegen.be hierover.
Wat mag en wat mag niet?
Bossen
Crossen in bossen en op boswegen is ten strengste verboden ! In Vlaanderen en Wallonie is er nu eenmaal een bosdecreet wat zegt dat elke vorm van gemotoriseerd vervoer verboden is in een bos, al dan niet een openbaar domein bos of openbaar prive bos. Dit staat duidelijk in het bosdecreet beschreven onder artikel 14:
Wat mag en wat mag niet?
Bossen
Crossen in bossen en op boswegen is ten strengste verboden ! In Vlaanderen en Wallonie is er nu eenmaal een bosdecreet wat zegt dat elke vorm van gemotoriseerd vervoer verboden is in een bos, al dan niet een openbaar domein bos of openbaar prive bos. Dit staat duidelijk in het bosdecreet beschreven onder artikel 14:
" In de bossen en op de boswegen is geen enkele vorm van gemotoriseerd verkeer toegelaten, behalve om technische redenen zoals onderhoud en exploitatie, of wanneer dit verkeer noodzakelijk is voor het beheer en de bewaking, voor de veiligheid van de bezoekers en in door een toegankelijkheidsregeling of een bosbeheerplan vastgestelde bijzondere omstandigheden."
De mensen van natuur en bos hebben bij overtreding het recht om de motor in beslag te nemen, wet is wet. Later mag men het nog eens gaan uitleggen in de rechtbank. Een bosweg is in principe een weg die links en rechts omzoomt wordt door bomen en die niet voor doorgaand verkeer voorzien is.
Onverharde wegen
Onverharde wegen
Het verhaal van de openbare onverhard wegen valt dan weer volledig onder het verkeersreglement welke momenteel nog een federale materie is. Aan de hand van verbodsborden kan men hier geverbaliseerd worden door de politie. Boetes zijn in functie van het genegeerde verbodsbord.
- Een paar jaar geleden probeerden een aantal gemeenten een verbod op gemotoriseerd verkeer op alle onverharde wegen in te stellen dmv een regelement "reglement houdende het gebruik van buurt- en landwegen door gemotoriseerde voertuigen”" en G.A.S. boetes. Doel was om permanent het gemotoriseerd verkeer(bv quads) te weren van openbare al dan niet onverharde wegen. De Raad van State heeft dit op 9 februari 2012 nietig verklaard. Waar de gemeente de "overlast" van gemotoriseerd verkeer aanhaalt om het verbod te rechtvaardigen, meent de Raad van State dat de gemeente hier een verbod invoert waartoe zij niet bevoegd is. Omdat de gemeente, om haar beslissing te rechtvaardigen, wijst op 1/schade aan wegen, fauna en flona 2/veiligheid van wandelaars, fietsers en ruiters, komt de Raad van State tot de conclusie dat dit verbod niet als voornaamste doel heeft de overlast te beperken. Het is eerder een verkeersmaatregel die een blijvende verkeerstoestand regelt (schade aan wegen beperken en veiligheid verhogen). Dit is niet toegestaan onder het Gemeentelijk Adminsitratief Sanctierecht. Bijgevolg vernietigde de Raad van State het desbetreffend verbod.
- Om hieraan te verhelpen werd op 21.03.2014 een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor de maximale snelheid op wegen "voorbehouden voor voetgangers, fietsers, ruiters en/of landbouwvoertuigen" beperkt wordt tot 30km/uur. “Wegen voorbehouden voor …” kunnen al vanaf 1 januari 2004 afgebakend worden door de verkeersbordenreeks F99 en de bijbehorende algemene gedragsregels zitten vervat in de wegcode (artikels 22 quinquies en 22 octies). Vanaf nu worden deze algemene gedragsregels aangevuld met een maximumsnelheid tot 30 km/u. Op deze wegen zijn ook gemotoriseerde voertuigen toegelaten: voertuigen van en naar de aanliggende percelen, voertuigen voor onderhoud, afvalophaling, toezicht, hulpverlening en prioritaire voertuigen. De wegcode voorzag vooralsnog geen specifieke snelheidsbeperking op deze wegen waardoor de snelheidslimiet er veelal op 90km/uur lag. De algemene gedragsregels voor “wegen voorbehouden voor …” worden nu door de nieuwe wet aangevuld met een verbod om er sneller te rijden dan 30 km/u. Door deze aanpassing aan de wegcode geldt er nu een duidelijk en uniform snelheidsregime en bovendien hoeven de wegbeheerders hoeven zich niet meer apart om het snelheidsregime te bekommeren. Eén bord regelt nu alles: voor de wegen in kwestie mag de molen van de aanvullende reglementen en bijkomende borden dus stopgezet worden.