Regelgeving ivm motorcross op prive terreinen
Is het legaal om een cross parcours op te maken voor privégebruik? Een motorcross forum heeft eens navraag in België gedaan wat de wetgeving TOE LAAT. Hier een samenvatting wat we op het internet vonden.
Als crosser :
- Is het terrein van u zelf (eigenaar of huurder / pachter) of van eerstegraads familie dan heb je RECHTEN maar ook PLICHTEN.
Als crosser :
- Er zijn alleen onduidelijkheden wat er op neer komt dat er geen rechtsgrond is als dit voor een rechter komt.
- Is het terrein van u zelf (eigenaar of huurder / pachter) of van eerstegraads familie dan heb je RECHTEN maar ook PLICHTEN.
- In het algemeen is de bestemming bepalen wat mag en wat niet : dit wordt door "BIJLAGE VLAREM.V76 - Omlopen voor motorvoertuigen" vastgelegd. Op landbouwgrond is mag je geen blijvende reliefwijzigingen doen zonder vergunning (en dat omvat zelfs paaltjes kloppen!). Als het weiland is mag je WEL palen kloppen en afspannen maar alleen als het doel is om het te verdelen in percelen bvb om de dieren niet de hele wei in 1 keer te laten afgrazen. Zodra je wijzigingen aan brengt zijn er 2 faktoren die moeten aanwezig zijn om de overheid aan het werk te krijgen: 1) zichtbare veranderingen (vanop de openbare weg of van bij de buren bvb) 2) een klacht Of je er dan op rijdt of niet speelt geen rol, dat is dan alleen een "verzwarende omstandigheid". Is het een vlak terrein zal de lol er gauw af zijn natuurlijk...
- Verder mogen anderen dan niet op je terrein rijden, anders wordt het terrein niet meer voor eigen gebruik.
Stefan Everts (10 wereldtitels en woordvoerder van de motorcross sector) bewijst hoe het NIET moet ! Kijk maar naar "Joke Durft: motorcrossen" op youtube !
|
Als omwonende : Bij het niet naleven van bovenstaande kan steeds de politie ingeschakeld worden. Verder kan je steeds burgerlijk rechtelijk bij een rechtbank een kortgeding inleiden onder :
- 544 B.W. (Burgerlijk Wetboek) dat het "eigendomsrecht" behandeld : " Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten of met de verordeningen." Van hieruit vertrekkend, is men door de loop der jaren gekomen tot de interpretatie inzake het begrip "burenhinder". Iedere eigenaar mag dus zijn eigendomsrecht ten volle benutten maar dit geldt voor iedereen, dus ook voor iemands buurman die over dezelfde absolute rechten zou moeten kunnen beschikken. Wanneer nu door het (zelfs rechtmatig) uitoefenen van een eigendomsrecht door de eerste een beknotting volgt van het recht van de tweede eigenaar, dan is dus het evenwicht dat moet bestaan tussen de diverse eigendomsrechten geschonden en kan dit leiden tot een vergoeding, rechtzetting, stopzetting ... Kortom een beknotting van het recht van de eerste en de verplichting om het evenwicht terug te herstellen tussen de twee partijen. Bij dit alles doet het er helemaal niet toe of er een fout gemaakt werd: zelfs indien men niets abnormaals gedaan heeft, kan dit toch leiden tot een burenhinder. Eerste belangrijke conclusie: artikel 544 B.W. geldt voor de eigenaar. Dit houdt dan ook in dat de schadelijder-buur, die lijdt onder het verstoorde burenevenwicht, zich dient te verhalen op de eigenaar-buur die voor het geleden nadeel dient in te staan. --> je moet dus achter de eigenaar van het terrein aangaan !
- 1382 en 1383 van het Burgerlijk Wetboek.