
De nieuwe omgevingsvergunning werd initieel aangekondigd als een win-winoperatie. Door de integratie van stedenbouwkundige- en milieuvergunning zouden aanvragen niet alleen sneller en met minder rompslomp voor de aanvrager worden behandeld, ook zou het milieu beter worden beschermd. Maar gaandeweg evolueerde het opzet naar een versoepeling van de regels ten koste van het leefmilieu en de betrokkenheid van burgers. Dat is moeilijk te rijmen met het recht op een gezond leefmilieu.
Natuurpunt en BBL uitten deze bezorgdheden in de verschillende adviesraden. Zelfs de Raad van State signaleerde dat meer aandacht moest worden besteed aan het grondwettelijk recht op een gezond leefmilieu, het zogenaamde standstill-beginsel in de Belgische grondwet. Dit stelt dat de bescherming van ons milieu er niet op achteruit mag gaan. Met de publicatie van het decreet omgevingsvergunning in oktober 2014, werd duidelijk dat deze bezorgdheden niet werden verholpen.
De Vlaamse wetgever hield voet bij stuk en hield vast aan een omgevingsvergunning die permanent wordt, inspraak en participatie aan banden legt, en de toepassing van natuurtoetsen en milieueffectenbeoordelingen afzwakt.
Meer info op de natuurpunt website