Ook racecircuits kunnen werken aan duurzame maatregelen. Het circuit Zolder houdt rekening met de geluidsuitstoot van de wagens en is op dit gebied trendsetter in de wereld van de racecircuits. De nood aan een duurzamer beleid stak de kop op toen in 1999 de vorige uitbatingsvergunning afliep. Bij het aanvragen van een nieuwe werd een milieu-effectenrapport gemaakt van Circuit Zolder als evenementendomein.
"Het belangrijkste probleem voor een racecircuit is natuurlijk de uitstoot van geluid. Met minister Dua hebben we indertijd een systeem van A-, B- en C-dagen uitgewerkt. Grote evenementen en activiteiten mogen volgens de Vlarem-wetgeving slechts op de helft van de maandelijkse weekend- en feestdagen. Op B- en C-dagen mogen bij ons enkel voertuigen op de piste die elk niet meer dan 95 decibel (dB(A)) uitstoten. We meten dat op twee plaatsen, telkens op 7,5 meter van de rand van de piste. Wanneer voertuigen het maximum van 95 decibel overschrijden, zien we dat op onze computer, en halen we die persoon van de baan. Gebeurt dat twee keer, dan halen we hem voor die dag helemaal van de baan. We halen individuele overschrijders dus van de piste, in plaats van een hele groep te straffen, wat weleens gebeurt op andere circuits. Het systeem werkt en wordt zeker gevreesd en gerespecteerd."
"We werken samen met het Laboratorium Akoestiek en Thermische Fysica van de K.U. Leuven. (RdR : uit milieujaarverslagen blijkt dat dit Ing. Willy Bruyninckx, geluidsdeskundige van het departement Natuurkunde (Laboratorium voor akoestiek en thermische fysica) van de KUL is) Zij berekenden dat je met een bepaald aantal voertuigen met een gemiddelde geluidsuitstoot van minder dan 95 decibel onder de immissie-grens van 60 blijft, wat het maximum is dat onze vergunning toestaat. Imissie is wat er overblijft van geluid nadat het weer neerdaalt op de omgeving. Dat meten we op verschillende plaatsen op 200 à 250 meter van het circuit, in de woonwijken in de buurt. Die immissie meten we seconde per seconde, dag en nacht. Zo kan de milieu-inspectie controleren wat de invloed van het geluid op de omgeving is na de verspreiding ervan. We hebben ook afspraken met promotoren en organisatoren die hier events geven. Zo zijn bepaalde, té lawaaierige motoren hier niet toegelaten."
De expertise over het opvolgen en controleren van geluidsnormen door het circuit zelf is baanbrekend, en dat beseffen steeds meer circuituitbaters. "Op 10 juni 2008 komen er collega's uit Nederland, Spanje, Duitsland en het Vereningd Koninkrijk langs om te zien hoe ons systeem werkt en hoe we de problemen oplossen. Dat is een fijne bevestiging voor Circuit Zolder. Het heeft ons al veel tijd en geld gekost het systeem zo correct te krijgen opdat we niet de verkeerde chauffeurs, die zich wel aan de regels houden, van de piste halen."