
In Nederland vallen permanente race- en crossterreinen die meer dan 8 uren per week open zijn als “grote lawaaimakers” onder de Wgh (wet geluidshinder). Zij kunnen zich enkel op gezoneerde industrieterreinen vestigen! Hiermee voldoen de lawaaisporten in Nederland aan Europese richtlijn 2002/49/EC "omgevingslawaai".
Recente sluitingen van omlopen in Nederlandse industriezones/havengebieden tonen aan dat lawaaisporten "daar-waar-geluid-reeds-aanwezig-is" zonder investeringen géén evidente zaak zijn. De ecomomisch kostprijs van lawaaisporten maakt een duurzame investeringen in geschikte locaties noodzakelijk.
- Na 01.12.2016 moest het Finlandcircuit bij Westdorpe (nabij Sas-van-Gent waar ook vele Belgische crossers komen trainen) wijken voor de nieuwe eigenaar, het sloop- en recyclingbedrijf Beelen, die het terrein nodig had voor eigen activiteiten.
- Nu moet ook de "Crosskuil" in Nederlandse Velsen (provincie Noord-Holland) wijken voor industriële activiteiten : Energieleverancier Eneco Wind B.V. zal op de locatie van de bestaande crossbaan een duurzame proeftuin bouwen. Hekwerk, meetmasten en uiteindelijk ook windturbines zullen op dit terrein crossen zo goed als onhaalbaar maken.
“De enige plaatsen in Vlaanderen die nog in aanmerking komen om er oefenterreinen in te richten, blijken de havens te zijn, omdat daar nog open plek is die per definitie vrij afgezonderd ligt van woongebied. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Sport Philippe Muyters: “Vlaanderen is dicht bebouwd en ik begrijp het standpunt van buurtbewoners zonder meer. Toch moeten we de motorsport kans en ruimte bieden om zich te ontwikkelen. Havengebied lijkt mij een geschikt uitgangspunt, omwille van de gebufferde locatie én omdat er nog onbebouwde gronden beschikbaar zijn. Zolang die niet ontwikkeld worden in functie van de haven, kunnen ze een meerwaarde bieden voor de motorcross. Daarom gaan we in het havengebied van Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en Gent telkens één terrein aanduiden waar motorcrossers tijdelijk kunnen trainen. Met goede afspraken kan het lukken.”
Wij roepen de beleidsmakers op te investeren (samen met de motorcross sector) in een permanente infrastructuur, centraal gelegen in haven/industriegebied met controle op naleving van de milieuvergunningen!
Het principe "vervuiler betaalt" geldt ook voor lawaaisporten : de economisch kostprijs van deze sport zal moeten leiden tot investeringen in GESCHIKTE locaties. Voor andere sporttakken kan men stadions bouwen, waarom kan de overheid niet (mee) investeren in GESCHIKTE locaties?
Ondertussen kan het toekennen van vergunningen in niet-lawaai gebieden (zoals dat van EG Events - Hondapark Olmen) onmogelijk nog een daad zijn van "behoorlijk bestuur"!