Naar aanleiding van de GPMX te Valkenswaard stelde een Sporza reporter aan de voormalige wereldkampioenen Stefan Everts en Joël Smets de vraag hoe komt dat België niet meer domineert in de motorcross, zoals het dat de voorbije tientallen jaren deed.
Het antwoord was voorspelbaar, maar de oplossing kwam niet ter sprake : trainingslocaties in industrie-gebied, handhaving van de geluidsnormen en een aanpak van het gebrekkige design van geluidsdempers!
Stefan Everts: "Het is in België heel moeilijk geworden om op te groeien met een motor. We vechten al 20 jaar om weer wat circuits in ons land te krijgen, maar het lukt niet. Het is een delicate situatie. We proberen oplossingen te zoeken, maar die komen er niet. Wat kan ik nog meer zeggen? Het doet echt enorm veel pijn, zeker ook omdat mijn zoon op komst is. Wij moeten naar het buitenland om te trainen. Desondanks blijft België het land van het motorcrossen. Als je in de buurt van Lommel komt, tref je daar bijna alle topteams aan. Daar vind je nog een van de weinige circuits in België en kun je écht goed worden. Je hebt ook nog Genk en Olmen, maar dan hebben we het zowat gehad. Jammer dat we met zo'n historie van wereldkampioenen zo achteruitboeren. Ik heb het daar heel moeilijk mee."
Ook Joël Smets, teammanager bij KTM en bondscoach van België, ziet met lede ogen hoe de cross in ons land een stap moet terugzetten : "Zoals Stefan zegt: er is in België een groot gebrek aan infrastructuur, waardoor er te weinig instroom van talent is. De huidige situatie in België doet pijn."
Reactie red de Rust :
Net als Stefan en Joël "al 20 jaar vechten", streven omwonenden van de trainingsomlopen al jaren voor een naleving door de circuit-uitbaters van de geluidsnormen. Ook dit nog steeds tervergeefs! Enkel als er een circuit hervergund moet worden (bv HondaPark) of er een zoon ook prof wilt worden (Everts) wordt het probleem als "delicate situatie" omschreven. De oplossing wordt echter niet aangehaald :
- Locaties in industrie-gebied : net als in Nederland onder de wet "GeluidsHinder" in regel met de Europese richtlijn 2002/49/EC "omgevingslawaai ;
- Een strikte handhaving van de geluidsnormen : zelfs de voormalige wereldkampioenen kunnen de circuit uitbaters niet overtuigen het reeds in 2013 door FIM Europe aanbevolen systeem "NEW AUTOMATED SYSTEM FOR THE MEASUREMENT OF NOISE EMISSIONS IN MOTOCROSS TRACKS BY MYLAPS" (kostprijs 3000 Eur/circuit) te installeren. Ware reden van het verzet van de circuit uitbaters :“dan moet ik 75% van de piloten weer naar huis sturen wegens een te luide uitlaatdemper”.
- Een aanpak van het gebrekkige design van geluidsdempers! Weten jullie dat de nieuwste crossmotors sinds 2012 aan de normen voldoen maar dat bij 4-takt motoren al binnen 20 draaiuren deze overschreden worden omdat het dempingsmateriaal verbrandt??!! De crossmotoren voldoen dus na 20u niet meer aan de geluidsnormen!!! Bij wegmotoren die aan de Euro-4 norm voldoen wordt daarom gekozen voor een "mechanische" demping ipv "absorpsiemateriaal". Maar dat is voor de fabrikanten te duur. Beide heren hebben volledige fabrieksteams met ingenieurs achter zich staan : waarom nemen ze geen actie ???