Red de Rust
Werkgroep vzw VALK                                                   Contacteer ons via
  • Red de Rust
    • About us
    • Über uns
    • À propos de nous
    • Over ons
  • Gebied
  • Ruimtelijke ordening
    • HondaPark is geen meerwaarde voor Balen (Olmen) / Ham / Leopoldsburg
    • Provincie Limburg : afwegingscriteria voor “locaties voor geluidshinderlijke sporten”
    • Overige Provincies : Oost- en West-Vlaanderen
    • Vlaanderen
    • Buitenland
  • Wetgeving
    • Regelgeving voor permanente omlopen >
      • Lopende Milieuvergunning HondaPark - EG Events vzw
      • Vergunning 2016 : opgeheven!
      • Verzet aantekenen tegen permanente omlopen
    • Regelgeving voor tijdelijke inrichtingen >
      • Verzet aantekenen tegen tijdelijke inrichtingen
    • Regelgeving ivm motorcross op prive terreinen
    • Regelgeving ivm bossen en onverharde wegen
    • Regelgeving ivm quads
  • Milieuvergunning
  • BBT Plicht!
    • Toetsing BBT aan HondaPark
    • Geluid !
    • Electric-MX
  • Klachten
  • Pers
  • Blog

Northumberland (UK) : "End of the road for motocross track" : motorcross circuit moet sluiten.

27/8/2016

 
Picture
bron : morpethherald.co.uk

Nadat sinds 2014 de eigenaar poogde een vergunning met terugwerkende kracht te bekomen voor het uitbaten van een circuit 28dagen/jaar, en dit tot tweemaal toe geweigerd werd, moet nu het circuit op "Causey Park Farm" in Northumberland (UK) sluiten. Dit ondanks het feit dat bij de laatste aanvraag een geluidsstudie toegevoegd werd.

De stedebouwkundige ambtenaar van Northumberland County Council lichtte de beslissing als volgt toe:

"The proposal has led to a form of development that is not consistent with the characteristic quality of the countryside. ...I also note the strength of objection from the more distant residents of Earsdon who are situated to the south of the appeal site. This suggests that the sound is reflected and focussed by the surrounding topography of the site in such a way that a wider range of sensitive receptors should have been evaluated... But whilst the current occupants may not find the noise levels intrusive, this may not be the case for future occupants..."
in het kort vertaald : "een circuit is onverenigbaar met het platteland, ook al verzetten directe omwonenden zich niet, dan wilt dit niets zeggen over toekomstige eigenaars of omwonenden die verderop wonen. Het geluid draagt immers verder dan dat men in een evaluatie zou overwegen." 
Eén van de omwonenden die zich tegen de vergunningsaanvaag verzette had het volgende te zeggen :
"We are happy to see this disruption stopped. It was a commercial operation which upset many locals for the benefit of outsiders.The noise from the bikes sounded like a dozen chainsaws on the go and the comments in support of the application were from people living further away who didn’t have to cope with the noise."
in het kort vertaald : "We zijn blij dat de overlast stopt. Het was immers een commerciële activiteit die voor omwonenden overlast bezorgde ten bate van buitenstaanders. Het geluid van zulke motoren kan je immers vergelijken met een dozijn kettingzagen en diegene die voorstander zijn van de vergunningsaanvraag moeten niet dagelijks leven met het geluid!" 
Reactie Red de Rust : zéér herkenbaar voor de omwonenden van het HondaPark te Olmen/Balen. Op dit moment verzetten wij ons tegen een verlenging van de milieuvergunning voor lawaaisport in een omgeving welk hiervoor niet geschikt is. Wij hopen dat onze overheden dezelfde helderheid van geest hebben!

Arnhem (Gelderland - NL) : Nieuw motorcross circuit "Stichting Motorsport Park Gelderland Midden" is in feite een verplaatsing van 2 bestaande oplopen volgens de "Best Beschikbare Technieken" naar "Daar waar al lawaai aanwezig is".

26/8/2016

 

Wederom bewijst men in Nederland dat het wel kan !

Bron : gelderlander.nl; gemeente Arnhem en de provincie Gelderland

Enkele weken geleden lazen we volgende op een "beviende" FB pagina :
Picture
Picture
Verhaal uit Nederland:
Ik ben al jaren bezig met motorcross en de laatste 4 jaar met een nieuw circuit , en nu zijn we aan het bouwen met ons clubgebouw , maar voordat is heel wat gebeurd aan onderzoeken en vergunningen heeft het ons ongeveer 110 duizend euro gekost, We hebben wel alle vergunningen nu
De natuurbeschermingswet vergunning,...
De bestemmingsplan wijziging,
De bouwvergunning,
En de aanlegvergunning.

Maar het is gelukt en het terrein licht ook nog in het natura 2000 gebied.
Dus het kan toch wel!!

Ik heb hier ook all meerdere malen met de dir KNMV over gesproken, en die heeft mij gevraagd om een lezing te geven als meerdere bonden ergens bij elkaar komen, hoe ik dit voor elkaar heb gekregen.
Zelfs de dir van de Gelderse natuur en milieu federatie was positief op de dag dat ik op lokatie de gemeente raadsleden op lokatie had uitgenodigd ( omdat ze niets van motorsport weten dus gelijk een negatief beeld hebben) kwam ook de dir van de Gelderse natuur en milieu federatie op lokatie en hij hield ook een toespraak en zeer positief voor ons.
Na een week moest de gemeenteraad het plan vaststellen , en het werd een hamerstuk niemand was tegen!!
Dit is in het kort, zoals ik het heb gedaan
4 jaar ben ik er mee bezig geweest soms ook veel ergernis , maar nu zijn we bezig
ik heb 10 hectare en er komt een geheel nieuw motorsport Park.
Mogelijk ken je mij wel,
Dik v Wikselaar

Wij natuurlijk serieus benieuwd. Ook omdat er verassend weinig aandacht in Vlaanderen voor dit initiatief was...
Wat blijkt nu: In ruil voor de nieuwe plek worden bestaande en gedoogde motorcrossterreinen opgeheven: in Arnhem op een terrein vlakbij de nieuwe locatie en in Ede een crossterrein dat op het Infanterie Schietkamp Harskamp ligt. Deze terreinen, elke 7,5 hectare, worden teruggegeven aan de natuur op de Veluwe. Verder zijn er akoestische voordelen: het geluid valt samen met dat van de snelweg & in de omgeving zijn geen woningen!
Het "nieuw" motorcross circuit "Stichting Motorsport Park Gelderland Midden" is in feite een verplaatsing van 2 bestaande oplopen (één met enkele 100-den meters) volgens "Best Beschikbare Technieken" : naar "Daar waar al lawaai aanwezig is" (aan een afritten complex van de A50 autosnelweg) !

Wederom bewijst men in Nederland dat het wel kan !
Picture
Verder zijn er strenge voorwaarden die aan de vergunning gesteld worden. Dit blijkt uit de documenten die de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland openlijk ter beschikking stellen. GEEN GEHEIMDOENERIJ DUS !

Wat leren wij hieruit :
  •  Milieueffectrapportage : in Nederland is een MER studie nodig indien : "Een motorcrossterrein is opgenomen in bijlage D, onder activiteit 43: de aanleg, wijziging of uitbreiding van permanente race- en testbanen voor gemotoriseerde voertuigen. In gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op een openstelling van acht uren per week of wanneer het plangebied een oppervlakte van 5 hectare of meer betreft.". Bij de vergunningsaanvraag van het HondaPark probeert men met een eigen geschreven (en vol foute informatie) project m.e.r. screening de zaak "te regelen".
  • Ruimtelijke opzet & vergunning provincie (p10): er is een zware bepering van het aantal trainings uren (702 u/jaar) en wedstrijduren (70). In totaal 772u/jaar, ongeveer 15u/week. Bij het HondaPark te Olmen is dit 21u/week en er werd een vergunning aangevraagd voor 365d 9u/dag (10-19u) : 3285u !!!
  • Geluidsstudie Peutz : hierin vinden we zwart op wit dat er een fundamenteel verschil is tussen het gebruik van 2- en 4-takt motoren : "Er is een gemiddelde equivalente bronsterkte (LWR) van 118 dB(A) gehanteerd voor alle op de crossbaan in bedrijf zijnde motoren, wat een representatief maximum is voor alle klassen. Voor het ingevoerde spectrum is uitgegaan van de akoestisch maatgevende situatie van een manche of trainingssessie met 100% viertaktmotoren2 . Deze motoren hebben de grootste invloed op de lagere frequenties (tot en met 250 Hz) en in het algemeen tevens een iets hogere totale A-gewogen geluidemissie. Tweetaktmotoren hebben rond de ontstekingsfrequentie (gemiddeld circa 500 Hz) weliswaar een iets hogere geluidemissie, doch het geluidspectrum is breedbandig gezien minder relevant dan dat van viertaktmotoren. Tevens blijkt overigens uit onderzoek dat ook gedurende wedstrijden of trainingssessies met uitsluitend tweetaktmotoren de tonaaltoeslag niet langer van toepassing is."  Verder is uit tabel 4.1. "Geluidreductie (Dterrein) ten gevolge van bosgebied" af te leiden dat 4-takt motoren niet door bosgebied (groenschermen) dempt wordt !
  • Handhaving: Er worden strenge straffen opgelegd ! "Bestemmingsplannen zijn bindend voor overheid en burger. Enerzijds kan de gemeentelijke overheid naleving van bestemmingsplannen afdwingen (optreden tegen strijdig gebruik en/of bebouwing). Anderzijds vormt het bestemmingsplan ook het juridisch kader voor de burger waar deze uit af kan leiden wat zijn eigen bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn, maar ook wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van zijn buren en directe omgeving
    Handhavend optreden tegen overtredingen van bestemmingsplannen kan niet alleen plaatsvinden via publiekrechtelijke, maar ook via de strafrechtelijke weg. In de regels is daartoe de zogenaamde strafbepaling opgenomen, waarin overtredingen van de regels worden aangemerkt als een strafbaar feit als bedoeld in artikel 1a, aanhef en lid 2 van de Wet op de Economische Delicten. De bijbehorende strafmaat is hechtenis van ten hoogste zes maanden of een geldboete van de vierde categorie (maximaal € 19.500). Bij ernstige overtredingen zal handhaving ook via de strafrechtelijke weg plaatsvinden. De opsporingsambtenaren van de gemeente of politie zullen in die gevallen proces-verbaal van de overtreding maken. Het (reguliere) bestuursrechtelijke traject zal gelijktijdig worden ingezet.
  • Uiterlijk op 1 oktober 2021 dient een monitoringsrapportage te worden ingediend waarin de resultaten van de inrichtingsmaatregelen en het beheer op het habitattype Droge Heiden is aangegeven. (zie vergunning). Eenmaal vergund is er in Vlaanderen geen echte opvolging !
  • Er is een verplichte permanente en automatiche electronische controle : "De motoren dienen uitgerust te zijn met transponders waarmee de aanwezigheid op de baan wordt geregistreerd. Deze registratie dient op verzoek direct ter beschikking te worden gesteld." (zie vergunning)
  • De geluidsbelasting zoals beschreven in de studie mag niet overschreden worden (zie vergunning) : "De geluidsbelasting op de punten Z1A, Z2A, Z3A en Z4A zoals weergegeven in de rapportage van 23 april 2015 en opgenomen in bijlage 6 bij dit besluit mag niet worden overschreden"   


Conclusie Red de Rust : geen wonder dat hier in Vlaanderen door de MX geen ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Dit is alles wat men bij de MX in Vlaanderen niet wil : Herlocatie naar "waar al lawaai aanwezig is", degelijk geluidstudies & MER rapporten, permanente en automatische elektronische controle, strenge straffen bij overtredingen van de vergunning, beperking van het aantal rijders en openingsuren & vergunningsopvolging!

Omwonendengroeperingen : moedige burgers die hun verantwoordelijkheid opnemen én onverantwoordelijke crossers, lakse organisatoren en besluiteloze politici op die van hen wijzen!

23/8/2016

 
Picture
Bron : demorgen.be

Het opinie stuk van Steven Vromman (Belgisch milieuactivist bekend van Low Impact Man op Canvas) naar aanleiding van de enorme vuilnisbelt op de pukkelpop camping, was voor ons inspirerend en we willen het graag met jullie delen. 

Kampeerterreinen die er na een festival bijliggen als een stort, het hoort bij de zomer als bosbranden en overstromingen. De drie fenomenen zijn de laatste jaren aan een opvallende opmars bezig. We kunnen dan wel blijven roepen dat het 'hallucinant', 'schandalig' en 'ongehoord' is, of we kunnen op zoek gaan naar verantwoordelijken en actie ondernemen.
1. De ouders: Ik ga ervan uit dat de meeste festivalbezoekers over een paar ouders beschikken en wie weet zelfs enige opvoeding hebben genoten. Waaronder enkele basisregels rond beleefdheid, verantwoordelijkheid en respect voor spullen. Als mijn zoon van 18 na een vakantie thuis zou komen zonder tent en slaapzak, zou hij bij de volgende gelegenheid nog geen verroest zakmes mogen lenen.Maar het zou kunnen dat de jongelui die naar festivals gaan allemaal opgroeien zonder aandacht en liefde. Dat hun succesvolle ouders er niet in slagen enige waarden bij te brengen en dit compenseren met spullen en geld. Je gaat toch geen ruzie maken met je kids over enkele honderden euro's weggegooide kampeerspullen. Gezocht:moedige ouders die grenzen durven stellen en het afvalgedrag van hun gebroed weigeren te sponsoren.
2. De organisatoren: Elk festival noemt zichzelf ondertussen groen, duurzaam en ecologisch. Bij vele blijft het bij uitdelen van eco-gadgets of eenvoudige ingrepen die weinig kosten. Als een organisator verklaart dat het een geweldige editie was op alle vlakken en de duizenden achtergelaten tenten negeert, is ecologie toch niet echt top of mind. Het argument dat het 'praktisch niet mogelijk is' een systeem uit te werken tegen stortgedrag klinkt behoorlijk ongeloofwaardig. Metaaldetectoren, cashless betalen, digitale monitoring van bezoekersstromen, het kan allemaal tegenwoordig. Nagaan wie de camping verlaat zonder tent zou onbegonnen werk zijn. Of is de echte reden dat de 'leuke festivalbeleving van de bezoeker' op geen enkel moment in het gedrang mag komen? Gezocht: moedige organisatoren die dit soort sluitstorten simpelweg onmogelijk maken.
3. De overheid: Als een burger of bedrijf zijn tent en toebehoren op straat kiepert, is dit meteen goed voor een GAS-boete. Ik ga ervan uit dat de gemeentes Werchter, Hasselt en Boom - om er maar enkele te noemen - ook een reglement hebben rond sluikstorten. Waarom zouden op zo'n evenement de regels die voor gewone burgers gelden plots niet van tel zijn? Waarom de vergunning voor zo'n festival niet koppelen aan een zero tolerance-beleid rond afval? Waarom niet enkele beëdigde ambtenaren plaats laten vatten op de camping bij het ochtendgloren? Als de bezoekers hun boete maar cashless kunnen betalen! Gezocht:moedige politici die het principe 'de vervuiler betaalt' ook bij festivals toepassen.
4. De samenleving: Misschien is de verontwaardiging over het achterlaten van hebben en houden na een festival vooral een uiting van hypocrisie. Uiteindelijk zijn we collectief precies hetzelfde aan het doen. De planeet leegplunderen voor onze onstilbare consumptiehonger, een boel afval achterlaten en de plaat poetsen. De verontwaardiging over het festivalstorten overtreft vele malen de ontzetting over het recente bericht dat de planeet nu al 1,3 graden warmer is geworden. De bandeloze festivalgangers zijn uiteindelijk de spreekwoordelijke splinter waardoor we de balk in onze eigen ogen blijven negeren. Gezocht: moedige burgers die hun verantwoordelijkheid opnemen én verwende jongeren, lakse organisatoren en besluiteloze politici op die van hen wijzen.
Reactie Red de Rust : Dit opiniestuk is een riem onder ons hart en werkt inspirerend : Omwonenden van motorcrossomlopen kunnen ook wel blijven roepen dat het 'hallucinant', 'schandalig' en 'ongehoord' is, of ze kunnen op zoek gaan naar verantwoordelijken en actie ondernemen.
1. De rijders: moedige sportbeoefenaars die grenzen durven stellen aan de lawaaioverlast door bv enduro-dempers te steken, of ten minste de dempervulling na te kijken en medesporters aan te spreken over te luide motoren.
2. De organisatoren: moedige organisatoren van wedstr...ijden (of waarom niet
‪#‎reddemotorcoss‬ ?)en uitbaters van oefenomlopen die de lawaaioverlast aanpakken door permanente & automatische controle + het invoering van de lagere Nederlande geluidsnorm van 94db(A)
3. De overheid: moedige politici ( Joke Schauvliege of Philippe Muyters ?) die het principe 'de vervuiler betaalt' ook bij motorcross toepassen. Dit houdt in : circuits op locaties waar al lawaai aanwezig is, permanente controle, strengere geluidsnormen (ook rekening houdend met het feit dat de huidige normen niet gebaseerd zijn op 4-takt motoren waarvan het geluid veel verder 'draagt') en een opgelegd geluidsreductie traject.
4. De samenleving: moedige burgers (
‪#‎redderust‬ Leefbaar Lille) die hun verantwoordelijkheid opnemen én onverantwoordelijke crossers, lakse organisatoren en besluiteloze politici op die van hen wijzen!



Prikkedam - Makkinga (NL) : Omwonenden dwingen dwangsom voor geluidsovertredingen af, zelfregulatie dmv de "Prikkedam-norm" voldoet niet.

11/8/2016

 
Picture
bron : nieuweooststellingwerver.nl ; prikkedam.nl
Reeds in April 2016 hadden we het in deze blog over de jarenlange stijd van enkele omwonenden van het crircuit Prikkedam in Makkinga voor een leefbare omgeving. Nu blijkt dat naast het feit dat er geen vergunde situatie is (het wordt enkel gedoogd) er ook een geluidsprobleem is.

Tijdens trainingen op het Prikkedamcircuit wordt nl het maximaal toegestane geluidsniveau overschreden. De specialisten van Fumo (een regio-overstijgende functie voor de uitvoering van milieuonderzoeken en -metingen) deden geluidsmetingen op 18 maart 2015 en 15 mei 2016. Volgens de gemeente was het ‘vanwege een combinatie van factoren’ niet mogelijk eerder valide metingen uit te voeren. Onder druk van omwonenden willen Burgemeester en wethouders nu voorkomen dat het maximale geluidsniveau tijdens trainingen op het motorcrossterrein weer overschreden wordt. Voorgenomen wordt nu een dwangsom op te leggen van 2.000 euro per dag waarop een overschrijding geconstateerd wordt, met een maximum van 10.000 euro.

De club "MCO Prikkedam" stelt op haar website :

"Wij meten regelmatig het geluid van crossmotors op ons circuit.... De nieuwste crossmotors voldoen sinds 2012 vaak al vanaf fabriek aan de normen. Maar dempingsmateriaal verbrandt !! Bij een viertakt crosser vaak al binnen 20 draaiuren. Dus: Vervang tijdig het oude, verbrande dempermateriaal...
Circuit Prikkedam beschikt niet over een volautomatisch geluid meet- en registratiesysteem. We moeten het doen met handmatige metingen. Meten volgens de letters van alle richtlijnen en normen is geen optie : 1/Bij een dynamische meting moet een vrijwilliger op de baan staan. Dit geeft risico’s en dat moeten we niet willen. 2/Iedereen statisch meten is veel te veel gedoe en hiermee belast je ook degenen die hun zaakjes wel goed voor elkaar hebben. Bovendien is het veel werk, kost veel tijd en sta je ONNODIG herrie te maken."
Men heeft dan maar de "Prikkedam-norm" ontwikkeld :
"...Sinds 2012 zelf verschillende malen steekproefsgewijs dynamische en statische metingen verricht.  Van enkele motoren weten we zeker (door statische en dynamische metingen) dat ze aan alle normen voldoen.  Deze motors zijn daarom volgas dynamisch gemeten op een aantal stratigische punten van de baan. Dit leverde ons een goed inzicht van de geluidsterkte op die punten, waardoor wij maxima’s hebben kunnen vastleggen. Kortom: onze meetplaatsen zijn hierdoor geijkt..."
Reactie Red de Rust : Dezelfde houding zien wij in België - "wij weten wel beter" : Dit leidt tot het overschrijden van de geluidsnormen !
  1. Men beslist wel zelf wanneer, hoe en hoeveel men gaat meten. Men noemt dit dan ook "zelfregulatie". Het mag allemaal niet teveel tijd, geld en discussies kosten!
  2. Verder worden er door de vergunnende overheden slechts sporadisch (éénmaal om de paar jaren) controle metingen uitgevoerd. Het risico dat men dus loopt om "betrapt" te worden is ONBESTAAND.
  3. Een wetenschappelijke studie uit 2006 van de universiteiten Pavia en Bergamo (Italië) "NOISE EVALUATION IN A RACE-TRACK: MEASUREMENTS,SOFTWARE ANALYSES AND NEED OF CONTINUOUS MONITORING." wees reeds uit dat "enkel een voortdurende geluidsmeting het overschrijden van geluidslimitiet kan vaststellen en de condities inwelke een circuit uitgebaat kan worden... Om geluidsoverlast te benaderen is er een voordurende meting nodig. Hierdoor kunnen overschrijdingen gedetecteerd worden (ook ifv de EU directive 2002/49/EC) en kunnen deze gevisualiseerd worden. Het biedt ook de mogelijkheid aan de circuit uitbaters om in te grijpen."
Wij blijven dus ijveren voor  
  1. Gepaste locaties voor lawaaisporten : "daar waar al storend geluid aanwezig is" zoals "in of grenzend aan bedrijventerreinen" (PMINA raad advies §3c; RSP Vlaanderen §7.1.3.; ...).
  2. het invoeren op alle trainingsomlopen en wedstrijden van een permanente geluidsmeting. Hierbij denken wij aan de Munisense 94dBA drive-by test (aanbevolen door FIM Europe) waarbij overtreders geïdentificeerd en van de baan gehaald kunnen worden. Dit kan verder nog uitgebreid worden met omgevingsmetingen rondom het circuit - waarbij bij overschrijding van de omgevingsgeluidsnormen een automatische melding aan de overheid volgt.

FIM Europe (Ride Quiet) : MX Constructeurs stellen hun 2017 modellen voor : nog steeds GEEN enkele aandacht voor geluidsnormen !

10/8/2016

 
bron : persbericht FIM Europe nr. 22-2015 - February 28th 2015

Naar aanleiding van de start van het 2015 Wereld Kampioenschap had FIM Europe een "Rij stil" ("Ride Quiet") campagne opgestart. Hiertoe werd naast de persmedeling ook een youtube 
film gemaakt. Doelstelling was ervoor te zorgen dat de MX sport voor omwonenden geen overlast vormt, aangezien dit tot sluiting van circuits zou kunnen leiden. Hiertoe wilde men, in het kader van het duurzaakheidsbeleid van FIM,  een bewustzijn te creëren bij de bonden en piloten om geluidsniveaus te doen dalen.  We citeren Dr Wolfgang Srb, FIM Europe President : 
"The riders are well aware of the fact that extreme sound can create discomfort and problems for people living close to circuits and racetracks...  Measures to reduce the sound have already been taken, in close cooperation with Federations, manufacturers, teams and riders as well as with our promotion partner Youthstream»,
In een blogbericht vorig jaar haalden we reeds aan dat er in 2016 dat BIJ GEEN VAN DE CONSTRUCTUERS ENIGE MELDING VAN GELUIDSNORMEN GEMAAKT werd. Het stond zelfs nog niet in de specificaties!

Resultaat 2017 : WEER niets !!!  Weer ligt de nadruk op snelheid & vermogen (zelfs bij "exhaust"). Ontwikkelingen staan dus NIET in functie van de duurzaamheid van de lawaaisporten. In de model specificaties vind je zelfs niets terug van het geluidsniveau en toonbeeld (laag frequent geluid draagt nl verder! - zie eerder blogbericht) .
Picture
bv. Click voor link naar Kawasaki 2017 KX250F
Dit toont dan ook de impact van FIM Europe's "RIDE QUIET" campagne! De aandacht die de constructeurs aan het "lawaaioverlast" probleem hechten is 0/10!
Het wordt dan ook tijd dat de overheid vergunnend ingrijpt !

"The first step in solving any problem is recognizing there is one" !

Durbuy (Luxemburg) : Nu ook maatregelen tegen geluidsoverlast  van on-road motoren, verbod voor motoren in het oude centrum.

10/8/2016

 
PictureClick voor video
Bron : rtl.be; dhnet.be

De stad Durbuy vaardigde vorige week een verbod voor motorfietsen in het oude centrum. Dit is van kracht de hele maand augustus en tijdens de weekends van september en oktober. Er komt een betaalparking aan de overkant van de rivier Ourthe met maximaal 80 plaatsen, op 250 meter van het stadscentrum. 

Picture
De draconische maatregel komt er volgens de stad vanwege de hinder die geparkeerde motorfietsen veroorzaakten op voetpaden. Bovendien zou ook geluidsoverlast een rol hebben gespeeld in het nemen van deze beslissing. 

De beslissing is trouwens niet uitzonderlijk: het motortoerisme zorgt ook ook in onze omringende landen tot opmerkingen en maatregelen zoals in bv. Frankrijk in Duitsland.

Naast onbegrip van motorliefhebbers op sociale media, vind je hier-en-daar ook begrip voor de maatregel :

  • "Was te verwachten, motorrijden is ook leuk zonder open uitlaten. Ik ben zelf motorrijder en zou het ook eens beu geraken, je moet nu serieus eens op een terrasje zitten in Durbuy, normaal praten kan je daar bij momenten niet, al omdat bepaalde personen het leuk vinden de gaskraan open te zetten met open uitlaten."... "Idd, ze zouden beter open uitlaten verbieden. Sommige mensen denken nog altijd dat hun motor sneller rijdt als hij meer lawaai maakt, maar het lijkt alleen maar zo."
"Tja, loud pipes... verkloten het voor iedereen. (weer eens)"
  • "Zegt hij die nul komma nul demper op de motor heeft.... Ik heb zelf ook een motor, met originele uitlaat en demper en heb geen bezwaar tegen een mooie sound. Maar er zijn jammer genoeg individuen die jammer genoeg willen opvallen met lawaai en daardoor de boel verpesten voor een hoop anderen. Nooit in Duitsland geweest? Daar doen ze geregeld controle op uitlaten....Daar zijn ze al iets verder dan in België. Nog even en de motor wordt algemeen gebannen.
    Er moet respect zijn voor iedereen, dus ook voor mensen die niet kicken op open uitlaten en teveel lawaai"
  • ...
Reactie Red de Rust : Herkenbaar alleen... in de "off-road" van overheidswege voorlopig nog geen leefbaarheids-maatregelen voor omwonenden. Ondertussen is wel het maatschappelijk draagvlak voor nieuwe oefen-omlopen volledig "weggejaagd met lawaai".

Limburg (BE) : Heel de Hoge Kempen : Ruimtelijke ordening en lawaaisporten, rechtzetten van foute beslissingen.

8/8/2016

 
Op 20/12/2011 keurde de bevoegde Minister van Ruimtelijke Ordening een aanvraag goed voor de subsidiëring van het Ruimtelijk Strategisch Project "Heel de Hoge Kempen" rond het Nationaal Park Hoge Kempen. Dergelijke strategische projecten worden door de Vlaamse overheid – departement Ruimte Vlaanderen – gesubsidieerd met de bedoeling alle actoren aan te moedigen om “een actieve rol te spelen in het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in Vlaanderen”. Het project kreeg als missie: “Heel de Hoge Kempen”. “Helen” staat hier in een dubbele betekenis van zowel genezen als ‘geheel’ maken.
Het Nationaal Park Hoge Kempen is nl niet helemaal ongeschonden. Zoals al vermeld in het Masterplan van 2002 bevinden zich in het Nationaal Park een aantal storende “enclaves”. Dit zijn gebieden met activiteiten die niet helemaal verenigbaar zijn met een Nationaal Park.

Wat betekent dit voor de Rallycross ?

Eén van de aangehaalde storende factoren is het Rallycrosscircuit “Duivelsberg”. In het eindrapport gepubliceerd 30.09.2015 wordt nu gesteld dat
Picture
Picture
  1. (p23 §4.3.2 DUIVELSBERG) : "... de fundamentele vraag moet gesteld worden of er voor dergelijke sporten überhaupt nog ruimte is in het bebouwde Vlaanderen. Als blijkt dat er op de Horensberg – onder optimale omstandigheden – onvoldoende draagvlak is voor een bijkomend circuit, zou het wel eens kunnen dat deze sport uit Vlaanderen verdwijnt. Ook in de provincie Antwerpen is deze fundamentele vraag aan de orde..."
  2. (p36 §5.3.2 ENCLAVE DUIVELSBERG) : "Verder zal er gestreeft worden de crossactiviteit op de Duivelsberg te laten uitdoven tegen 2018. Hiertoe zal via een GRUP (Gewestelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan) de huidige bestemming van deze enclave van recreatie naar naar natuurgebied wijzigen."
In het voortgangsrapport 01 van het opvolgproject "HOGE KEMPEN VERANKERD” werd dit op donderdag 21 april 2016 verder toegelicht : "Duivelsberg werd rond de jaren 60 van vorige eeuw aangelegd in een heide- en vengebied aan de voet van het Kempisch Plateau. Er werden pistes, gebouwen en parkings aangelegd die noodzakelijk gekoppeld waren aan de uitbating van het circuit. Jaarlijks vinden een 10-tal crossen plaats.
De gemeente Maasmechelen is eigenaar van de gronden en geeft de concessie aan de rallycrosvereniging. De milieuvergunning verstrijkt in 2019. De gemeente Maasmechelen gaat die milieuvergunning niet verlengen. Het gebied heeft nu een bestemming als “zone voor dagrecreatie”. De oppervlakte bedraagt 13 ha. De hele zone krijgt een bestemming als natuurgebied. Er worden geen andere functies toegelaten en het heide- en vengebied moet hersteld worden."

Wat betekent dit voor de Motorcross ?

Bij het opstellen van het eindrapport van het project "Heel de Hoge Kempen" werd ook "motorcross" aangehaald en er zijn leerlessen voor "lawaaisporten" in het algemeen af te leiden :
1. Op maat gemaakte "recreatiegebieden" die strijdig zijn met de ruimtelijke ordening kunnen rechtgezet worden.
Fouten uit het verleden zijn dus geen verworven recht meer!
 
Het HondaPark in Balen (Olmen) is zo een geval : hier werd landbouw gebied gelegen rond natuurgebied "herbestemd" om een illegaal circuit te legaliseren!
Picture
2. Het Horensbergdam  circuit in Genk wordt omschreven (§4.3.2) als "In dit gebied bevindt zich al een kartingcircuit en een Motorcrosscircuit. De hele zone is slecht georganiseerd en ingericht en er zijn veel klachten over geluidshinder". Verder wordt aangehaald : "Er is vooral een parkeer- en ontsluitingsprobleem bij evenementen en de circuits willen ook uitbreiden, hoewel het provinciaal ruimtelijk beleid daartoe geen ruimte geeft. Er moet uitgebreid worden in natuurgebied en dit is niet vanzelfsprekend.Het gebied is geselecteerd in het PRSL als zone voor motorsporten maar mag dus niet uitbreiden."  Het crossgebeuren is het gebied Horensberg verder onderhevig aan een aantal andere ruimtelijke vragen en knelpunten.

3. Het clusteren van lawaaisporten kan enkel op "Voorwaarde is dat geluidshinder wordt gereduceerd. Dit kan alleen door de circuits dieper te leggen, waardoor een soort van natuurlijke geluidsdemping ontstaat. Het gebied Horensberg zou dus eerst moeten afgegraven worden en pas nadien ingericht worden als zone voor motorsporten. Het project zou kunnen uitgevoerd worden als een projectgrindwinning."

4. Er werd dus gepoogd het Rallycrosscircuit “Duivelsberg” te clusteren met andere lawaaisporten.
- In Lommel (Heeserbergen) bleek uit vooronderzoek dat Motorcross en Rallycross niet kunnen worden gecombineerd in één circuit. Er moest een nieuw terrein op Heeserbergen voor lawaaisporten bestemd en georganiseerd worden naast het bestaande motorcrosscircuit. De stad Lommel wil het Kristalpark echter open houden voor eventueel nieuwe Seveso richtlijnbedrijven.
- In Genk (Horensbergdam) moest door het verlagen en vooral door het omdijken van de drie crossterreinen (Rally, karting en MX) er minder geluidsoverlast onstaan dan bij de twee huidige crossterreinen (karting & MX) op gelijkgronds niveau. Het project zou kunnen uitgevoerd worden als een projectgrindwinning, waardoor Horensbergdam eerst een tijdje zou moeten verdwijnen... Uiteindelijk verzette de Gemeente Genk zich om milieu en plannologische redenen tegen het plan.
Beide gevallen tonen aan dat een "multifunctionele invulling" van bestaande motorcrossterreinen, vooropgesteld in het "RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN VLAANDEREN – GECOÖRDINEERDE VERSIE 2011" (§7.1.3.) niet mogelijk is. Dit maakt van de bestaande motorcross omlopen dan ook "knelpunten", plannologisch ongeschikt in het bebouwde Vlaanderen.
Reactie Red de Rust :
Uiteindelijk
zal het beleid - in lijn met het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen - klaarheid moeten scheppen. Dit kan enkel door het vergunnen van geschikte locaties "daar waar al storend geluid aanwezig is" zoals "in of grenzend aan bedrijventerreinen" (PMINA raad advies §3c; RSP Vlaanderen §7.1.3.; ...).
Hierdoor kunnen bestaande terreinen die een ruimtelijk knelpunt zijn (zoals het HondaPark, gelegen in potentieel stiltegebied tussen natuurgebieden) uitdoven en kunnen er duurzame trainingsfaciliteiten voor lawaaisporten gecreëerd worden.
Indien men er niet in slaagt geschikte "
daar waar al storend geluid aanwezig is" motorcross terreinen te vinden zal dit uiteindelijk leiden tot ".
.. de fundamentele vraag of er voor dergelijke sporten überhaupt nog ruimte is in het bebouwde Vlaanderen..." (citaat eindrapport "Heel de Hoge Kempen" §4.3.2) 

Lommel (BE) : De Belgen speelden dit WK amper een rol van betekenis. Toekomst van de motorcross? Hoe is het zo ver gekomen ? De motorcross sector heeft al jaren zelf het lot in handen...

4/8/2016

 
PictureClick voor video
Bron : TVL.be ; Sporza.be

Naar aanleiding van het GPMX van België vorige week te Lommel maakte TVL volgende reportage. Hierbij werd gesteld dat zonder echte vaandeldragers het moeilijk is de sport terug uit het slop te halen, want de aandacht en vooral de steun voor de Belgische motorcross lijken jaar na jaar af te nemen.

Wij citeren een pessimistische Jeremy Van Horenbeek :

"Het is slecht gesteld hier met de cross in België; alle omlopen die sluiten en doen ehhh... maar ik lig daar niet meer van wakker... Ik denk dat zelfs als één van de Belgen wereldkampioen wordt, dat ze ons nog niet zien staan. Maakt niet uit!"
Hoe is het zo ver gekomen ?
Al jaren proberen de omwonenden van permanente omlopen te Balen/Olmen (Red de Rust) en Lille (Leefbaar Lille) de problematiek van de leefbaarheid rond deze circuits aan te kaarten. Herhaaldelijke pogingen om tot een compromis te komen met de circuit uitbaters zijn voorlopig (nog) niet successvol. In tegendeel, in Balen werd ondertussen gepoogd de milieu-vergunning te verlengen waarbij de geluidsoverlast volledig genegeerd werd en er geen aanstalte was om te investeren in geluidsoverdracht maatregelen! Onbegrijpelijk!
PictureClick voor video
De problematiek is echter reeds lang gekend...
Hierbij herinneren wij ons het Sporza "Debat over de toekomst van de motorcross" welke op 2 jun. 2013 gehouden werd.
Hierbij debateerden Joël Smets, Stefan Everts en Philippe Muyters op de Kesterheide over de toekomst van de motorcross, het tekort aan omlopen maar ook perspectieven voor de toekomst.
Aanwezigen stelden volgende :

Philippe Muyters - Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. :
02:45 - "de combinatie van motorcross en natuur is wel een heel moeilijke combinatie"
05:20 - "Ik beloof niet dat we motorcrossterreinen voor de toekomst hebben, ik beloof wel dat er duidelijkheid komt. Want ik vind dat het genoeg is geweest, dat iedereen zegt  - het moet er komen - en dat er geen duidelijkheid is."
05:55 : "maar je kan niet zonder draagvlak motorcrossterreinen gaan zetten... als je geen draagvlak hebt dan kan je geen motorcross gaan organiseren."
Joel Smets - 5x wereldkampioen
07:30 - "omdat er heel veel misvattingen bestaan... We zijn meer dan ooit, dan iemand anders bereid om compromissen te sluiten en om een werkbaar iets te creëren dat zowel een win-win situatie is. Een win-win situatie dat zowel voor ons kan werken als voor de mensen die daar wonen...".
Stefan Everts - 10x wereldkampioen
07:55 - "De motorsport heeft ook niet stilgestaan, de techniek staat ook niet stil. Ze werken enorm aan de decibel om die te verminderen, om het lawaai naar onder te brengen. Dus ehh...
10:30 - "geef een toekomst voor onze kinderen... voor mijn zoon onder andere..."
Reactie "Red de Rust" : Gezien de evoluties van de afgelopen maanden kunnen we enkel stellen dat de motocross sector al jaren het lot zelf in handen heeft! Men kan niet zeggen “Wir haben es nicht gewußt”!
  • Het getalm van de circuit uitbaters om over te gaan tot het harmoniseren van de geluidsnormen naar de Nederlandse 94dB norm en het invoeren van de Munisense drive-by test (nochtans aanbevolen door FIM Europe) - in tegenspraak met citaat Joel Smets 02.06.2013 "We zijn meer dan ooit, dan iemand anders bereid om compromissen te sluiten en om een werkbaar iets te creëren". --> Wij zien als omwonenden geen enkele vooruitgang !
  • Het volledig negeren van geluidsoverlast tijdens het indienen van de milieu-vergunning voor het HondaPark te Balen (Olmen) - in tegenspraak met citaat Joel Smets 02.06.2013 "...dat zowel voor ons kan werken als voor de mensen die daar wonen...". --> Wij voelen ons als omwonenden van het HondaPark volledig genegeerd, geen wonder dat niemand een crosscircuit in zijn omgeving wilt! Dit is geen NIMBY effect, daar zorgt de MX zelf voor. Wat overigens het "win" effect voor omwonenden hierbij is is ons evenmin duidelijk...? 
  • Bij de introductie van 4-takt motoren in de motorcross werd GEEN rekening gehouden met het feit dat het lawaai veel verder draagt (minder lucht demping) of gebufferd kan worden. - tegenspraak met citaat Stefan Everts 02.06.2013 "De motorsport heeft ook niet stilgestaan, de techniek staat ook niet stil. Ze werken enorm aan de decibel om die te verminderen, om het lawaai naar onder te brengen" --> Wat iedereen weet... maar niemand in de motorcross sector durft of mag zeggen: Het is in tegendeel nog erger geworden! Wanneer neemt de sector zelf eens actie naar de fabrikanten? In Lommel zit er experise genoeg!  
"The first step in solving any problem is recognizing there is one" !

Red de Motorcross (Deel 6) : Ban 4-takt motoren, of pas ten minste de afstandsregels hieraan aan!

2/8/2016

 
In de blog-reeks "Red de Motorcross - Wat kan de rijder zelf doen ?" pogen wij de MX rijders te motiveren hun toekomst in eigen handen te nemen en een ECHTE duurzame bijdrage te leveren. Al jaren pogen de omwonenden van permanente omlopen te Balen/Olmen (Red de Rust) en Lille (Leefbaar Lille) de problematiek van de leefbaarheid rond deze circuits aan te kaarten.
Reeds eerder posten wij volgende tips :
  • (Deel 5) : Maak zelf een stillere geluidsdemper en beperk het vermogen!
  • (Deel 4) : Neem de bewustwordingscampagnes vanuit de motorcross sectorter harte !
  • (Deel 3) : Indoor MX circuits !
  • (Deel 2) : Zamel in voor een installatie van het Munisense-Mylaps systeem op elke permanente oploop
  • (Deel 1) : Het tijdig vervangen van (de vulling van) je geluidsdemper !
Het is bemoedigend te zien dat de geesten (alvast bij sommigen) binnen de motorcross sector aan het rijpen zijn en dat men beseft - beter laat dan nooit - dat de oplossing vanuit de motorcross moet vertrekken! Nu vermelden we "de olifant in de kamer" :

(Deel 6) : Ban de 4-takt motoren, of pas ten minste de afstandsregels hieraan aan!
Op verscheidene fora vind je terug wat iedereen weet... maar niemand in de motorcross sector durft of mag zeggen :
2stroke or 4stroke? They are about equal in absolute sound pressure - 95-98dB.
However - the 4-stroke has a much lower frequency than the 2-stroke, which means the sound waves coming from a thumper carry longer and don't diffuse very easily.
On a two stroke, the frequency is higher, so the sound waves don't carry as far and the sound diffuses easily in trees and other obstacles. Simple way to put it... two bikes with 96dB exhausts. One 2-stroke, one 4. Have them ride away from you at equal speed. You will hear the 4-stroke long after the 2-stroke sounds have faded away. ... The 4 stroke sound is definitely killing the sport...
Ik hoor idd ook de 4takten wel, de tweetakts niet en de kartjes zijn idd 2 takters.
Lage tonen dragen idd verder. Daarmee ook bv dat we nu fuiven die voldoen aan de wettelijke db grens wel horen omdat ze de bassen harder openzetten, en dit was 15-20 jaar geleden niet het geval.
Om dit eens wetenschappelijk te onderbouwen hebben we dit verder uitgezocht.

De fabrikanten vermijden het geluidsspectrum van de motoren te publiceren, want ze weten zeer goed dat de 4-takt motoren een negatieve invloed hebben op de lawaai-problematiek waarmee de motorsport worstelt. We hebben echter volgend terug gevonden :
Frequency spectra of ride-by noise
Clear tonal components in the exhaust noise were observed at around 50–80 Hz and 125–200 Hz, with a smaller peak around 250–315 Hz. The frequency of these peaks are generally attributable to the engine speed and firing interval of the engine cylinder, as modified by the attenuation and resonant characteristics of the exhaust system. The only two-stroke bike tested contained equivalent tonal peaks, but centred in the 160 Hz, 315 Hz and 500 Hz thirdoctave bands, reflecting the characteristic higher-frequency sound of a two-stroke motorcycle engine.
De Vlarem Art. 5.32.10.2. "Verbods- en afstandsregels" stellen nu dat omlopen Klasse 1 "op 500 m van een woongebied ander dan een woongebied met landelijk karakter van een natuurgebied met wetenschappelijke waarde, van een natuurreservaat, van een parkgebied of van een gebied voor verblijfsrecreatie" verwijderd moeten zijn. Deze afstandsregels zijn echter sinds 1999 gebaseerd op de toenmalige 2-takt  motoren!
Indien we nu de geluidsdemping vergelijken tussen de 2-takt (https://en.wikipedia.org/wiki/Two-stroke_engine) en 4-takt (https://en.wikipedia.org/wiki/Four-stroke_engine) motoren krijgen we echter merkelijke verschillen :

1. Demping door lucht : Dit wordt wetenschappelijk beschreven in ISO 9613-1:1993 "Acoustics -- Attenuation of sound during propagation outdoors -- Part 1: Calculation of the absorption of sound by the atmosphere". De geluidsvoorplanting is afhankelijk van de frequentie (dit verschilt voor 2-takt en 4-takt motoren !),  temperatuur (laten we 18°C nemen), luchtdruk (gemiddeld 1016 kPa) en relatieve luchtvochtigheid (75% in
België). Al snel zien we een merkelijk verschil op 500m & 2kms...
Picture
2. Demping door begroeiïng : Dit wordt wetenschappelijk onderbouwd door zowel de "Laboratory Test of Sound Absorption of Vegetation" (figure 3) studie gepresenteerd op het European Accoustics Association 2010, als door de studie "Sound power levels of motocross courses" (table 3) gepresenteerd door Peutz op Internoise 2005. Geluid geproduceerd door 2-takt motoren wordt tot 4x beter gedempt !
Picture
Picture
Conclusie : Bij de introductie van de 4-takt motoren in de motorcross heeft men GEEN rekening gehouden met het feit dat het lawaai veel verder draagt (minder lucht demping) of gebufferd kan worden! Het voorzorgsprincipe werd hierbij zowel door fabrikanten als overheid overtreden.
In het
milieubeleid wordt het principe vaak als volgt uitgelegd: als er een ingreep plaatsvindt of plaats gaat vinden waarvoor sterke aanwijzingen bestaan dat deze ernstige effecten heeft op het milieu, moeten maatregelen volgen ook al is er nog sprake van wetenschappelijke onzekerheid. Het voorzorgsprincipe is één van de uitgangspunten van Europese milieuwetgeving.
Een aanpassing van de normering (afstandregels) Vlarem Art. 5.32.10.2. "Verbods- en afstandsregels" dringt zich dus op !

    Betreffende deze Blog

    Met deze Blog hebben we een tijdslijn gemaakt van de "strijd" rond het HondaPark te Olmen. 

    Verder halen we ook situaties aan betreffende andere locaties die tevens relevant voor Olmen zijn : naleving van wetgeving (geluidsnormen, ruimtelijke inplanting, ed ...) en evoluties in Nederland en omliggende landen. Dit wil niet zeggen dat we tegen motorcross zijn - maar wel dat er een aantal structurele problemen zijn welke de sector dient aan te pakken.

    Alle gevonden info is vrijelijk raadpleegbaar op het internet en wordt met bron vermeld. Mocht U een probleem hebben met de publicatie - gelieve het te melden en we zullen de ontbrekende bronvermelding toevoegen.

    Categories

    All
    AU
    BE
    BE : Antwerpen
    BE : Antwerpen HondaPark
    BE : Brussels Gewest
    BE : Limburg
    BE : Oost Vlaanderen
    BE : Vlaams Brabant
    BE : Wallonië
    BE : West Vlaanderen
    CA
    DE
    DK
    EMX
    ES
    EU
    FI
    FR
    IT
    JP
    LU
    NL
    SE
    UK
    US

    Archives

    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    November 2013
    October 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    January 2013
    November 2012
    September 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    March 2012
    November 2011
    October 2011
    July 2011
    April 2011
    December 2010
    October 2010
    July 2010
    June 2009
    January 2008
    December 2007
    May 2007
    March 2007
    March 2006
    January 2006
    December 2005
    September 2005
    July 2005
    June 2005
    April 2005
    March 2005
    December 2004
    November 2004
    October 2004
    September 2004
    August 2004
    July 2004
    May 2004
    April 2004
    March 2004
    February 2004
    July 2003
    January 2002
    September 2001
    January 2001
    January 1999
    April 1998
    January 1976

Powered by Create your own unique website with customizable templates.