Als motivatie voor het arrest verwijst de Raad van State naar het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen. Dit KB bepaalt dat agrarisch gebied uitsluitend bestemd is voor landbouw in de ruime zin en para-agrarische activiteiten. Het is evident dat het inrichten van motorcrosswedstrijden niet bij deze activiteiten kan gerekend worden, en bijgevolg wettelijk niet kan in agrarisch gebied.
Verder ontkracht dit arrest de ministriële omzendbrief (RO 99/01 van 2 maart 1999) die, ondanks het KB, toch de mogelijkheid voorzag om omlopen voor motorsportwedstrijden toe te staan in agrarisch gebied. Een omzendbrief kan enkel tot doel hebben om de wetgeving te verfijnen of te verduidelijken, en mag daar in geen geval van afwijken. Bijgevolg kan geen enkele gemeente of provincie deze omzendbrief inroepen om toch nog een vergunning te verlenen voor motorcrosswedstrijden in landbouwgebied.
De patstelling die ontstaat door dit arrest is volgens Natuurpunt nogmaals een gevolg van het feit dat in het verleden nooit werk gemaakt is van een doorzichtig en samenhangend (ruimtelijk) beleid terzake. Motorcross en tal van andere lawaaierige sporten (rally, modelluchtvaart, kleischieten, …) geven al te vaak aanleiding tot abnormale burenhinder en/of verstoring van milieu en natuur. Verschillende van deze sporten worden bovendien nog steeds beoefend op terreinen buiten de recreatieve gebieden. Deze strijdigheid en onduidelijkheid zorgt voor veel ongenoegen bij zowel omwonenden en zachte recreanten als bij de sportbeoefenaars zelf en leidt tot heel wat klachten en juridische betwistingen. De toenemende verstedelijking en ruimtelijke versnippering van Vlaanderen werken dit maatschappelijk ongenoegen verder in de hand.
In juli 2002 nam de Vlaamse regering reeds een eerste belangrijke beslissing om tot een structurele oplossing van de motorcrossproblematiek te komen. Deze beslissing had echter enkel betrekking op de inplanting van permanente omlopen voor gemotoriseerde sporten. Hoewel deze beslissing was gebaseerd op een ruime concensus tussen de verschillende kabinetten en administraties, de motorsportbonden, BLOSO en de milieubeweging, stelt Natuurpunt vast dat de praktische implementatie van deze beslissing in de verschillende provincies totnogtoe bijzonder traag en moeizaam verloopt. Het recente arrest van de Raad van State legt nu opnieuw de vinger op een oude wonde en toont aan dat ook voor occasionele omlopen een globale en structurele aanpak op Vlaams niveau meer dan wenselijk is.
Natuurpunt is alleszins bereid om via de werkgroep ‘Gemotoriseerde Sporten Vlaanderen’ mee te zoeken naar een constructieve en structurele oplossing, op voorwaarde dat deze oefening binnen het bestaande wettelijk kader blijft en dus niet leidt tot een verdere uitholling van het ruimtelijk beleid. De rechtszekerheid van alle belanghebbende partijen moet immers voldoende gerespecteerd worden.
Info : Peter Symens, beleidsmedewerker Natuurpunt