Tijdens "De aanplanting van het 4de motorcross CO2 bos in Balen" vernamen we van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege dat de zoektocht naar mogelijke circuitlocaties die initieel toegespitst werd op de havenzones nu ook uitgebreid wordt met een onderzoek om tijdelijke circuits in te planten in grind ontginningszones. Hiervoor zouden een 30-tal locaties zouden in aanmerking kunnen komen.
Dit betekent dat de opties in vlaanderen uitgeput geraken. Hieronder een overzicht :
Sinds 2005 onderzochten de provincies op vraag van de Vlaamse regering 21 locaties : uiteindelijk slechts 3 van de 21 voorgestelde locaties vergund en enkel Lommel staat niet ter discussie...
De Vlaamse Regering kwam dan ook op 08 november 2013 tot het besluit na talrijke overlegrondes, onder meer met de provinciebesturen, dat enkel nog-niet-ontwikkeld havengebied in aanmerking komt om er nieuwe tijdelijke crosscircuits aan te leggen voor lawaaierige sporten.
Nadat de Vlaamse Regering op 08 november 2013 besloot nog niet-ontwikkeld havengebied te onderzoeken om (tijdelijke) crosscircuits aan te leggen voor lawaaierige sporten, was er initieel een hoop voor een oplossing. Het persbericht was dan ook vrij positief :
“De enige plaatsen in Vlaanderen die nog in aanmerking komen om er oefenterreinen in te richten, blijken de havens te zijn, omdat daar nog open plek is die per definitie vrij afgezonderd ligt van woongebied. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Sport Philippe Muyters: “Vlaanderen is dicht bebouwd en ik begrijp het standpunt van buurtbewoners zonder meer. Toch moeten we de motorsport kans en ruimte bieden om zich te ontwikkelen. Havengebied lijkt mij een geschikt uitgangspunt, omwille van de gebufferde locatie én omdat er nog onbebouwde gronden beschikbaar zijn. Zolang die niet ontwikkeld worden in functie van de haven, kunnen ze een meerwaarde bieden voor de motorcross. Daarom gaan we in het havengebied van Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en Gent telkens één terrein aanduiden waar motorcrossers tijdelijk kunnen trainen. Met goede afspraken kan het lukken.”
Naar aanleiding van een vraag naar de stand van zaken in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn van het vlaams parlement bleek reeds in 2012 dat er bij de herbestemming van de ongebruikte militaire domeinen geen plaats is voor lawaaisporten. Van de 77 vrijgekomen militaire domeinen waren op 15 na reeds alle terreinen herbestemd. Van de 15 onderzochte terreinen (Malle; Ravels; Leopoldsburg; Hechtel-Eksel; Sint-Niklaas; Langemark-Poelkapelle; Koksijde/ Veurne Vliegveld; Damme Sijsele; Vilvoorde ; Diest & Tienen) werd uiteindelijk geen enkel weerhouden !
Op 30 november 2015 vernamen we van een Adjunct-kabinetschef Ruimtelijke Ordening, Kabinet van Joke Schauvliege een duidelijke afzwakking van het persbericht nav het besluit Vlaamse Regering op 08 november 2013 : "De conceptnota waarnaar u refereert beoogt ENKEL om op korte termijn de behoefte aan terreinen aan te vullen met enkele tijdelijke terreinen, waarvoor de havengebied WELLICHT het meest geschikt zijn."
De deur werd dus terug opengezet voor een andere piste !
Tijdens "De aanplanting van het 4de motorcross CO2 bos in Balen" op 05 december 2015 werd de nieuwe piste al snel duidelijk : grind ontginningszones ! Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege verklaarde dat de zoektocht naar mogelijke circuitlocaties die initieel toegespitst werd op de havenzones nu ook uitgebreid wordt met een onderzoek om tijdelijke circuits in te planten in grind ontginningszones. Hiervoor zouden een 30-tal locaties zouden in aanmerking kunnen komen. |
Bij de aankondiging tijdens "De aanplanting van het 4de motorcross CO2 bos in Balen" bedankte Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege bedankte de werkgroep Red de Motorcross voor deze vierde aanplant en beklemtoonden dat sport – ook motorcross – en natuur, mits goede afspraken, perfekt met “elkaar kunnen leven”.
(Red de Rust : Over het perfekt “elkaar kunnen leven” met omwonenden werd echter geen woord gesproken !?)
Uit het interview met Sportminister Philippe Muyters "Motorcross moet blijven" in Zondag 20.09.2015 bleek reeds dat omwonenden verenigingen geen gesprekspartner zijn in dit process. Wij citeren :
...Aan welke terreinen de minister concreet denkt, wil hij niet zeggen : “Als ik dat zeg, schiet er morgen een actiecomité uit de grond dat tegen is. Daarom moeten we eerst een breed draagvlak hebben”. Vervolgens hebben ze het enkel over het feit dat "de oplossing uitgewerkt wordt in samenwerking met de motorcrosswereld"... |
De Vlaamse regering zal toch moeten beseffen dat ook zij zich dient te houden aan Europese richtlijn 2002/49/EC "omgevingslawaai". In Nederland werd dit concreet voor de motorcross ingevuld door de Wet geluidhinder (Wgh), naast de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en Wet milieubeheer (Wm)
Dit zegt Rijkswaterstaat (Nederlands Ministerie van Infrastuctuur en milieu) over Lawaaisporten mbt "het aspect geluid in de ruimtelijke planvorming" :
1. Permanente race- en crossterreinen die meer dan 8 uren per week open zijn, zijn vergunningplichtig en vallen als “grote lawaaimakers” onder de Wgh. Zij kunnen zich alleen op gezoneerde industrieterreinen vestigen.
2. Ook crossterreinen die minder dan 8 uur per week open zijn, zijn vergunningplichtig. Echter niet onder de Wgh en hoeven dus niet op een gezoneerd industrieterrein gevestigd te worden. Wel moet in verband met de geluidsbelasting rekening gehouden worden met afstanden tot nabijgelegen geluidsgevoelige objecten.
Verder kan de motorcross sector geen goed rapport aan de Vlaamse regering voorleggen : MX-bonden en de circuit-uitbaters hebben immers een struisvogelhouding waarbij de geluidsbelasting naar omwonenden geminimaliseerd wordt en men zich vastklampt aan de langdurige milieu-vergunningen (20jaar !). Hierdoor hebben de "Best Beschikbare Technieken" (BBT's) in Vlaanderen geen voet-aan-de-grond gekregen. Door het toekennen van langdurige vergunningen staat Vlaanderen dus stil !
Ondertussen geeft de motortross sector in vakbladen toe dat de handhaving van de vergunning in de huidige omlopen faalt : De vrijwilligers van het HondaPark zelf toe dat het lawaai erger wordt (De motorgazet 17 maart 2014); de circuit uitbaters geven toe dat er geen degelijke controle is ( nl.motocrossmag.be 11/10/2013) en recent gaf een motorcross circuit-uitbater nog toe dat er geen geluidscontroles meer uitgevoerd worden : “...dan moet ik 75% van de piloten weer naar huis sturen wegens een te luide uitlaatdemper” (mxvintage.be 08/12/2015)
Wij steunen de creatie van nieuwe motorcrossterreinen op ongebruikte bedrijfsterreinen en havengebieden en dit in het kader van de Europese richtlijn 2002/49/EC "omgevingslawaai", welke in Vlaanderen ook toegepast dient te worden.
- Intussentijd en in afwachting van herlocalisatie naar industrieterreinen/havengebieden dienen de vier vergunde terreinen in Vlaanderen onmiddellijk de "Best Beschikbare Technieken" toe te passen : uniforme en strengere geluidsnormen, permanente controle en adequate geluidsbuffering. Wij vragen dan ook dat zowel de motorcross sector als de overheid zich eerst focussen op de naleving van de uitbatingsvergunningen rond de bestaande circuits!