
Dit is echter wel noodzakelijk, want de zogenaamde "zelfregulatie in de motorcross" werkt niet!
De overlast wordt trouwens zelf bevestigd door de motorcross sector : De vrijwilligers van het Hondapark geven zelf toe dat het lawaai erger wordt (De motorgazet 17 maart 2014), de circuit uitbaters geven aan dat er géén degelijke controle is (nl.motocrossmag.be 11/10/2013) en op 11.12.2015 vermeldde de motorcross website MXVINTAGE.BE nog : "Motorcross circuit-uitbater voert geen geluidscontroles meer uit : ...dan moet ik 75% van de piloten weer naar huis sturen wegens een te luide uitlaatdemper”. Verder waren er onlangs nog "interne" geluidsmetingen in één van de 4 gereglementeerde circuits door club officials. Besluit was dat het geluidsniveau ontoelaatbaar hoog was, maar dat men er niets kan aan doen omdat "de constructeurs te luide motoren maken".
Een wetenschappelijke studie uit 2006 van de universiteiten Pavia en Bergamo (Italië) "NOISE EVALUATION IN A RACE-TRACK: MEASUREMENTS,SOFTWARE ANALYSES AND NEED OF CONTINUOUS MONITORING." wees reeds uit dat "enkel een voortdurende geluidsmeting het overschrijden van geluidslimitiet kan vaststellen en de condities inwelke een circuit uitgebaat kan worden... Om geluidsoverlast te benaderen is er een voordurende meting nodig. Hierdoor kunnen overschrijdingen gedetecteerd worden (ook ifv de EU directive 2002/49/EC) en kunnen deze gevisualiseerd worden. Het biedt ook de mogelijkheid aan de circuit uitbaters (red RdR - en overheid) om in te grijpen."
Spijtig genoeg is dit in Vlaanderen NIET het geval...
- In de recente milieuvergunning stelt de Provinciale Milieuvergunningscommissie Antwerpen dat : "het toezicht op de naleving van de vergunning niet tot de bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid behoort".
- De lokale politiezone stelt dat “Wat geluidsmetingen betreft buiten elektronisch versterkte muziek zijn er tot op heden nog nooit geluidsmetingen verricht door de politie aangezien dat dient te gebeuren door mensen met een specifiek attest (deskundigen). Die zijn er niet binnen ons korps. De overheid zou de vergunninghouder wel kunnen opleggen om geluidsmetingen te voorzien en te bewaren…”
- Als omwonenden kunnen we enkel constateren dat er voor het verlenen van een 20-jarige milieuvergunning 1 éénmalige geluidsstudie volstaat "onder door de exploitant opgelegde condities": geselecteerde motoren, beperkt aantal gebruikers, "juiste" meteo/weersomstandigheden. Eénmaal vergunning op zak is het terug "carte blanche" !!
Reactie Red de Rust : De overheid schiet dan ook zwaar tekort mbt het voorzorgsbeginsel! Ondertussen tonen best beschikbare technieken aan dat vergunningshandhaving ook anders kan...
In Friesland (NL) zet de De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) zich in voor een betere en veilige leefomgeving. Zij geven niet enkel de vergunningen, maar houden toezicht bij bedrijven en handhaven waar nodig ! Reactie van een omwonende Prikkedam - Makkinga (NL) :
"Het is toch overal zo dat milieunormen strenger worden. Het zou toch te gek zijn als dit in België allemaal kan.
Ik weet niet of het bij jullie ook zo in de wet staat, maar bij ons is het zo dat als een vergunning verleend wordt, er van uit gegaan moet dat aan de voorschriften moet kunnen worden voldaan. Er dient een controlemeting volgens een bepaald protocol, juiste meethoogte en de juiste meteo/weersomstandigheden (Handleiding meten en rekenen industrielawaai) plaats te vinden. Als de vergunning definitief wordt zal er ook gehandhaafd moeten worden op het geluid : Wie gaat dat doen en met welke frequentie?"
Circuits van mc-flevoland.nl worden sinds 2009 permanent gecontroleerd dmv het systeem GILL (Geluid informatiesysteem lawaaisporten Lelystad)
In België voert de Stad Gent een permanente monitoring van geluidsniveau uit op tien feestkernen van de Gentse Feesten met behulp van het systeem van Munisense BV.
Met andere woorden : alle permanente omlopen in Vlaanderen hadden al uitgerust kunnen zijn met een vergunning handhavingsmeetsysteem. Maar dat komt de belangen van de lawaaisport sector niet ten goede! Wat een nalatigheid van overheidswege !
Wij hebben dan ook dit opgenomen in ons Best Beschikbare Technieken overzicht.