- Niets concreet, het behandeld vooral de subsidiëring en de criteria hiervoor.
- Het maakt wel een verwijzing naar "Het Globaal Sportinfrastructuurplan voor Vlaanderen" (eind oktober 2016 goedgekeurd) dat een kader op langere termijn moet bieden : gericht te investeren in sportinfrastructuur. Dat stelt voor lawaaisporten : “Tot slot moet er ook aandacht zijn voor een sportvriendelijke leefomgeving, door voldoende aandacht te hebben voor sport binnen de ruimtelijke planningsprocessen. Samen met de minister voor Omgeving gaan we op zoek naar duurzame oplossingen voor geluid producerende en ruimte behoevende sporten zoals motorcross.”
De FAM stelde dan ook de wens (p169) “voor kleinschalige projecten waar de oppervlakte beperkt is tot maximum 5 hectare (ipv terreinen van 20ha en meer) naar het voorbeeld van Nederland alwaar er op dit ogenblik 63 motorcross oefencircuits zijn ingeplant. Er is nog beschikbare ruimte in Vlaanderen mits aanpassing van de regelgeving Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu (graag binnen de komende 3 jaar). Verder haalt de FAM zelf de knelpunten met betrekking tot de realisatie van lokale sportinfrastructuur aan :
- "Steeds wordt een ingediend dossier "opgeblazen" omwille van de huidige regelgeving Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu"
- "Verdraagzaamheid van de buurtbewoners is een probleem, vanaf het moment van uitspraak "motorcross" haakt men af.”
Reactie Red de Rust : De FAM wil dus zich gaan spiegelen naar Nederland wat betreft de inplanting van terreinen. Als men dit consequent doortrekt betekent dit dat circuits open >8u per week zich moeten vestigen in industriegebieden en dat er een streng doorgevoerd vergunning-handhavingsbeleid opgelegd wordt!! Verder erkent men dat er geen lokaal draagvlak is bij omwonenden : "Verdraagzaamheid van de buurtbewoners is een probleem".
- §2.2.3.3.2 Absolute groei van sportinfrastructuurgebruik per type (tabel 34 - p86) : We spreken over "Absolute deelname/gebruik in clubverband" van 299 club-gebonden sporters met een verwachte absolute groei 2015-2030 van 18 eenheden tot 317 club-gebonden sporters !!!
- §2.2.7 Samenvatting van de behoeften : De verwachte groei van sterk bovenlokale sportinfrastructuren zoals ...motorcrossterreinen...is klein aangezien het aantal leden binnen de sportfederaties die deze sporttakken beoefenen zeer beperkt is en/of omdat het verwachte groeipercentage laag ligt. (p134)
- §3.1.4.5 Geografische spreiding : Voor specifiekere infrastructuren (vb. motorcrossterreinen) is een goede geografische spreiding moeilijker haalbaar. In die gevallen waar een goede spreiding niet mogelijk is, kan eventueel geopteerd worden voor regionale specialisatie in functie van de aanwezigheid van sterke clubs, federaties of reeds bestaande infrastructuren. (p156)
Conclusie Red de Rust : Op basis van de "2016 behoefteanalyse en beleidsaanbeveling sportinfrastructuur" is het weinig waarschijnlijk dat de overheden nog gaan investeren in bijkomende motorcrossterreinen : "het aantal sporters is zeer beperkt en de verwachte groeipercentage ligt laag". Door de moeilijke geografische spreiding zal men waarschijnlijk inzetten op "de reeds bestaande infrastructuren". Dit wordt verder versterkt door de FAM-aangehaalde knelpunten : "huidige regelgeving Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu" en "Verdraagzaamheid van de buurtbewoners is een probleem"!
Het is dan ook TOTAAL (on)begrijpelijk dat tijdens het milieu-vergunningsproces van het HondaPark, gelegen op enkele 100-den meters van EU Habitat gebied, door de provincie Antwerpen alle duurzaamheidsargumenten volledig genegeerd werden! Wetende dat men nog enkel 4 omlopen over heeft, zou de motorcrosssector er beter alles aan doen om, zoals in Nederland (MCC Neerijnen), te beseffen dat het beoefenen van motorcross dmv een verworven vergunning een zeldzaam voorrecht is dat men steeds weer moet "verdienen" met strikte controles als vergunningshandhaving. De manier waarop men vandaag deze omlopen uitbaat is zeker geen argument om nieuwe omlopen te bekomen!
Ja, je hebt gelijk Joël Smets : “Ze gaan me het in België niet in dank aannemen : het is in Nederland beter geregeld”