
Nadat de gemeente Someren in beroep gegaan was tegen een uitspraak van Juli 2015 dat het "handhavend moet optreden tegen de illegale trainingen en wedstrijden op het motorcrossterrein in Lierop", wordt de zaak in de komende weken beslecht voor de Nederlandse Raad van State.
Eerder stelde de rechter in een zaak tussen de gemeente en omwonenden van het crossterrein de laatstgenoemden -die onder andere klagen over ernstige (geluids)overlast- in het gelijk gesteld.
Op het motorcrossterrein in Lierop wordt al tientallen jaren (illegaal) gecrosst. De gemeente Someren gedoogt dit, en wil het terrein legaliseren. In het verleden werden er regelmatig Grand Prix's verreden, wedstrijden met internationaal aanzien. Organisator MAC Lierop verloor in 2014 echter de licentie voor deze wedstrijd. De gemeente stelt dat de crossbaan Lierop op de kaart zet, en mede daarom behouden moet worden. Volgens een groep omwonenden is het crossen echter in strijd met het bestemmingsplan 'Buitengebied Someren'.
Omdat het al vijftig jaar oude (illegaal) motorcrossterrein nooit in een bestemmingsplan of vergunning is gelegaliseerd, valt het crossterrein in de Herselse bossen onder het zogenoemde overgangsrecht. Daarmee kunnen illegale situaties die al jaren plaatsvinden een legale status krijgen. Om aanspraak te maken op het overgangsrecht moest de gemeente echter aan kunnen tonen dat er sinds de peildatum (4 juni 1982) ononderbroken is gecrosst en dat de activiteiten niet uitgebreid zijn. Het terrein moet dus constant als crossterrein gebruikt zijn, zonder dat het aantal crossers en de crossbaan groter zijn geworden. De rechtbank oordeelde dat de gemeente dit niet kan aantonen omdat er te weinig informatie over de situatie op peildatum is. Er is alleen een ledenlijst van MAC uit december 1981 voorhanden, maar dat is te weinig. Zo zijn er verder geen adequaat kaartmateriaal of luchtfoto's om vast te stellen hoe groot de baan toentertijd was. Omdat de gemeente hier geen duidelijkheid in kon scheppen, oordeelde de rechtbank dat er geen beroep op het overgangsrecht kan worden gedaan.
Overigens is er volgens de rechtbank voldoende bewijs dat de aard en omvang van de motorcrossactiviteiten in de loop der jaren zijn toegenomen. Zo zouden er dennen zijn verwijderd, boomstronken zijn gerooid en stukken aangrenzende grond aan het terrein zijn toegevoegd. Uit een verslag uit 1991 van een gesprek tussen MAC en de gemeente zou verder blijken dat ambtenaren aangaven dat het circuit in de jaren daarvoor illegaal is uitgebreid. De gemeente heeft echter nooit handhavend opgetreden, terwijl dat volgens de rechtbank wel had gemoeten.
Binnen de 6 tot 12 weken moet de Nederlandse Raad van State nu de knoop doorhakken over de vraag welke omvang het motorcrossterrein mag hebben en welke activiteiten zijn toegestaan. Cruciaal is nu welk jaar de Raad van State als peildatum zal kiezen voor het overgangsrecht. Die peildatum, 1982 (hierover heeft de rechter al in Juli 2015 beslist) of 2000, bepaalt de toegestane omvang en activiteiten op het motorcrossterrein voor nu en in de toekomst.
Reactie Red de Rust : Als omwonenden-verenigingen van motorcrossomlopen botsen we in Vlaanderen op het niet handhaven van wetgevingen en vergunningen. De overheid verleent vergunningen maar er is geen controle op de naleving ervan. Er is geen opgeleid personeel om vaststellingen te doen op momenten van geluidsoverlast. Om deze reden hebben omwonenden vertegenwoordigers reeds bij de circuit uitbaters aangedrongen een permanente geluidsmeting te installeren. Hierbij denken wij aan de Munisense 94dBA drive-by test (aanbevolen door FIM Europe) waarbij overtreders geïdentificeerd en van de baan gehaald kunnen worden. Dit kan verder nog uitgebreid worden met omgevingsmetingen rondom het circuit - waarbij bij overschrijding van de omgevingsgeluidsnormen een automatische melding aan de overheid volgt.
De tijd dat vergunningen louter administratief kunnen verleend worden is gedaan : effectieve en permanente controle is een zaak geworden van behoorlijk bestuur !