Nadat op 17.12.2014 het hof van beroep in Antwerpen oordeelde dat de "Kiezelgroeve" in Neeroeteren (natuurgebied !) in zijn oorspronkelijk staat hersteld moest worden en op 19.10.2015 de Maaseikse Schepen Giebens namens de meerderheid verklaarde dat "iedereen weet dat er op die plaats nooit nog motorcross zal zijn" , gooit nu de motorcrossclub MC Maasland/Neeroeteren ook de handdoek in de ring.
Dit betekent dat de club het arrest van het Hof van Cassatie niet meer gaat afwachten en de niet-vergunde nieuwbouw, cafetaria en doucheruimte aan de kiezelgroeve gaat afbreken. De stad Maaseik wil, als eigenaar van het perceel grond, ook een inspanning doen voor de inrichting van het terrein overeenkomstig de bestemming van “natuurgebied” door MC Maasland en voorziet hiervoor een budget van €19.000.
Hoe moet het nu verder met de motorcross sport? Het verhaal "kiezelgroeve" lag immers aan de oorsprong van "reddemotorcross.be". Ondertussen groeit er bij de motorcross sector het besef dat de acties van Joël Smets, Stefan Everts, Eric Geboers en Red de Motorcross lovend waren maar geen enkele verbetering teweeg gebracht hebben. "We hebben duizenden bomen geplant, actie gevoerd en petities getekend voor piet snot. De conclusie is dat het dan maar anders moet. Wat we de afgelopen jaren deden blijkt niet te werken dus moeten we het over een andere boeg gooien." |
Reactie Red de Rust : Zet in op een lange termijn visie met een duurzame ontwikkeling van lawaai-arme motorsport!
Inderdaad, initiatieven als deze van Stefan Everts "Man, begraaf dat woord draagvlak! en Eric Geboers "Diegene die geen voorstanders zijn zijn een kleine minderheid en ongelovigen. Deze moeten tegen de muur smakken, uitgetrokken en uit de groep genomen worden" hebben het maatschappelijk draagvlak van de lawaaisport geen goed gedaan!
De leefbaarheids-problemen werden ontkend, er werd steevast gehamerd op het "lobby-werk" in Brussel en ondanks het feit dat men reeds in 2010 Nederland als "gidsland" zag werd het nagelaten om (zoals zelf geformuleerd) "een signaal te geven dat men het meent om de hindereffecten terug te dringen. Net omdat 'geluidsoverlast' vooral subjectief is. Dus, als NL het kan, moet VL het ook maar kunnen".
Het terugdringen van de hindereffecten is steeds de insteek geweest van de omwonenden/drukkingsgroepen "ReddeRust" en "Leefbaar Lille" maar de lopende vergunningsaanvraag van het HondaPark (EG Events = Eric Geboers) toont aan dat "de frank nog steeds niet gevallen is". Bij deze aanvraag anno 2017 worden de best-beschikbare-technieken om de hindereffecten terug te dringen nog steeds niet opgenomen en wordt het niet-naleven van de huidige vergunningsvoorwaarden volledig genegeerd!
Hierdoor kan een toekenning van een milieuvergunning voor 20-jaar "lawaaisport" rond het Hondapark geen zaak van "behoorlijk bestuur" meer zijn : het zou een inbreuk zijn tegen het Europees voorzorgsbeginsel!
"The last train has left the station" ... en de motorcrosssector staat nog op het perron!