
Na diverse claims als gevolg van ongevallen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, zijn de motorsportbonden door hun verzekeraars gewaarschuwd: de risico’s van motorsport moeten worden teruggedrongen !
De serie ongevallen is immers indrukwekkend : 27.10.08 Toeschouwer overleden tijdens motorcrosswedstrijd in St-Ghislain (BE) ; 21.03.11 Weerter crosser Maas als toeschouwer aangereden (NL) ; 29.01.2012 Motor in publiek bij indoorcross Lochem (NL) ; 06.05.2012 Toeschouwer komt om bij motorcross in Zuid-Frankrijk ; 06.08.2012 Achtjarige kritiek na ongeval op motorcross in Borgloon (BE) ; 06.04.2013 Toeschouwer zwaargewond bij motorcross (NL) ; 07.06.2015 Dodelijk ongeval bij Erzberg Rodeo 2015 (AT) ; 06.09.2015 Toeschouwer zwaargewond na oversteken parcours tijdens motorcrosswedstrijd Budel (NL) ; en velen meer...
Toeschouwers
Zowel de verzekeraar van MON als die van de KNMV eist dat het publiek beter beschermd wordt, om te voorkomen dat toeschouwers gewond raken door crashende motoren. Volgens de rechtspraak mogen toeschouwers er immers vanuit gaan dat ze veilig naar motorsportwedstrijden (en trainingen) kunnen kijken. Het waarborgen van de veiligheid van toeschouwers wordt als een taak van de clubs gezien, voor zover dit in hun vermogen ligt. Als de motorsportbonden en –clubs geen actie ondernemen, zijn de risico’s voor de verzekeraars onaanvaardbaar hoog en zal de premie veel duurder uitpakken, om de te verwachten claims te kunnen betalen. Om je een idee te geven: de verzekeraars hebben het over een verviervoudiging van de huidige premie.
Officials
Baanofficials (vlaggers) EHBO’ers en MON-officials hebben recht op een veilige werkomgeving. Ook als het om vrijwilligers gaat, is in Nederland de Arbeidsongevallen-wet van toepassing.
Gevolgen
... voor de circuits (permanent en/of tijdelijk) en het gebruik ervan zijn groot ! De KNMV en MON hebben na uitvoerig overleg met de commissieleden Circuit & Veiligheid volgende maatregelen afgesproken welke vanaf 1 januari 2016 Nederland van kracht zijn :
- Toeschouwers dienen beschermd te worden door een afzetting die zodanig is ingericht dat het redelijkerwijs niet mogelijk is dat een rijder en/of motor door die afzetting in het publiek terechtkomt.
- Tussen de rijbaan en deze buitenafzetting dient een zogenaamde vrije zone van minimaal 1 meter aanwezig te zijn.
- Tussen deze vrije zone en de rijbaan dient zich een binnenafzetting te bevinden. Dit is niet verplicht op locaties waarbij de rijbaan verdiept (minimaal 50 cm) is aangelegd.
- In de vrije zone mogen zich geen obstakels bevinden.
- Daar waar het niet mogelijk is om een deugdelijke buitenafzetting te realiseren, mogen zich geen toeschouwers bevinden.
- Vlaggenposten dienen buiten de vrije zone te staan, dus gelijk aan de buitenafzetting, en mogen geen onderdelen bevatten die binnen de vrije zone uitsteken.
- Vlaggenposten moeten met strobalen of gelijkwaardig beschermend materiaal zijn afgedekt.
- Op locaties waar geen publiek is toegestaan geldt dat ook voor andere obstakels die zich net naast de vrije zone bevinden (binnen 1 meter).
Strikte Handhaving
Het is belangrijk om te weten dat de organiserende club verantwoordelijk is voor het naleven van hetgeen hierboven beschreven staat. Bij inbreuken zal de wedstrijd stil gelegd moeten worden tot aan alle richtlijnen voldaan en de situatie weer veilig is. Een afgebroken manche wordt niet hervat. De Nederlandse bonden zijn zich ervan bewust dat het handhaven van de nieuwe regels veel weerstand en problemen zal opleveren. Helaas is het zo, dat de organiserende club aansprakelijk is voor alle (gevolg)schade, als een persoon die zich niet op een bepaalde plek had mogen bevinden daar letsel oploopt. Hierbij zal het verscherpen van de veiligheidseisen de enige oplossing zijn om de motorsport op lange termijn verzekeringstechnisch toegankelijk en betaalbaar te houden.
Reactie Red de Rust : "Als het regent in Nederand, dan druppelt het in België".
Wij zijn benieuwd hoe lang het duurt dat deze "best beschikbare techniek" zich doorzet in België !?
De technieken betreffende lawaai beheersing laten alvast nog steeds op zich wachten : ondertussen is de lawaai-uitstoot op de Nederlandse circuits meer dan gehalveerd (zie wetenschappelijke studie gepresenteerd op "Internoise" 15-18.09.2013)! In België : NADA !