Op 06 mei 2015 publiseerde het Europees Milieuagentschap (EMA) een nieuwe studie over Lawaai. Het EMA heeft als taak betrouwbare, objectieve informatie over het milieu te verstrekken. Ze vormt vormt een belangrijke informatiebron voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling, aanname, invoering en evaluatie van milieubeleid, en voor het grote publiek.
Wat zegt het EMA over Lawaai ?
Een groot aantal Europeanen heeft te maken met omgevingslawaai. Het publiek ziet het als een van de grootste milieuproblemen. Het raakt mensen zowel fysiologisch als psychologisch en beïnvloedt basisactiviteiten als slapen, rusten, studeren en communiceren. Hoewel deze invloed op de menselijke gezondheid al lange tijd bekend is, toont recent onderzoek aan dat problemen zich al bij lagere geluidsniveaus voordoen dan eerder werd gedacht. De minstens 10 000 jaarlijkse gevallen van vroegtijdig overlijden als gevolg van blootstelling aan geluid zijn aanzienlijk onderschat. Het is nodig op verdere inspanningen om de geluidsoverlast in Europa te verminderen, waarbij de richtlijn omgevingslawaai in de lidstaten beter uitgevoerd dient te worden.
- Omgevingslawaai kan worden gedefinieerd als ongewenst of schadelijk geluid buitenshuis. Het is een doordringende verontreiniging die direct van invloed op de gezondheid en het welzijn van blootgestelde mensen en dieren. Het aanpakken van geluidsoverlast is uitdagend - de schadelijke gevolgen zijn duidelijk, maar het komt voor als een direct gevolg van de eisen van de samenleving voor de toegenomen mobiliteit en productiviteit. Red de Rust : lawaai veroorzaakt voor lawaaisporten zijn niet het gevolg van deze toegenomen mobiliteit of productiviteit, ze zijn een nalatigheid naar het milieu !
- Populaties blootgesteld aan hoge geluidsniveaus kunnen stressreacties, slaap-fase veranderingen en klinische symptomen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten vertonen. Al deze effecten kunnen bijdragen aan voortijdige sterfte. Red de Rust : het lawaai veroorzaakt voor lawaaisporten heeft dus weldegelijk invloed op de levenskwaliteit, zelfs op de levensverwachting van omwonenden !
- Er is ook steeds meer wetenschappelijk bewijs met betrekking tot de schadelijke effecten van geluidsoverlast op de natuur. [Dutilleux, G. (2012), Anthropogenic outdoor sound and wildlife: it’s not just bioacoustics! Proceedings Acoustics, pages 2301-2306, Nantes, France.] In een land- of watermilieu, vele soorten rekenen op akoestische communicatie voor belangrijke aspecten van het leven, zoals het vinden van voedsel of het lokaliseren van een partner. Antropogene geluidsbronnen kunnen mogelijk interfereren met deze functies en dus een negatieve invloed hebben soortenrijkdom, grootte van de populatie en hun verspreiding. Red de Rust : Hondapark grenst in het noorden op 500m aan het Habitatrichtlijngebied ‘Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor’ in het natuurgebied Scheps. In het zuiden grenst het HondaPark aan het landinrichtingsproject Grote-Netegebied met de Gerheserheide op Limburgs grondgebied, dat geselecteerd werd als GEN-gebied (Grote Eenheid Natuur) binnen het Vlaams Ecologisch Netwerk."...Het heeft dus weldegelijk een invloed op flora en fauna !