Weerom bewijst men in Nederland , zoals Joël Smets het twee weken geleden in Lierop stelde : “Ze gaan me het in België niet in dank aannemen : het is in Nederland beter geregeld”.
Als omwonenden van het HondaPark te Olmen stoten wij voordurend op het amateurisme van de motorsport in Vlaanderen. Hierbij kijken wij naar wat wel mogelijk is in bv Nederland (doch helaas niet door Joël aangehaald) : uniforme geluidsnormen, kennis van geluidsbeheersing, inplanting van circuits die meer dan 8u/week open zijn in zones met “industrielawaai”, vergunningshandhaving, enz…
De Nederlandse bond van amateurs (Motorsport Organisatie Nederland - MON) bewijst het nog eens : Men neemt geluidsbeheersing in Nederland zeer serieus en handhaving wordt vanuit de Federatie (samen met het KNMV) zeer strekt gestimuleerd. Men neemt een actieve houding in het testen van nieuwe apparatuur en het trainen van medewerkers. De eerstvolgende gelegenheid hiervoor is in Berghem op zaterdag 11 februari 2017.
Het volgende bericht viel te lezen op de MON website :
"Om de toekomst van de motorsport veilig te stellen, is het van belang niet onnodig overlast te veroorzaken en je te houden aan gemaakte afspraken (bijvoorbeeld vastgelegd in een vergunning). Op die manier laat je zien dat je oog hebt voor je omgeving, dat is belangrijk in een dichtbevolkt land waarin iedereen zijn plek opeist. Dus ken je positie, verdedig het fort en maak je sterk voor een toekomst mét motorsport; houd je aan de 94 dB(A)-norm!"
Reactie Red de Rust : Wat een verschil met België! Hier werd in een 2016 beleidsstudie voor sportinfrastructuur de geluidsproblematiek door FAM (Federatie van Amateurs Motorcrossbonden van Vlaanderen vzw) omschreven als "(on)Verdraagzaamheid van de buurtbewoners"!!
Het is godgeklaagd dat een omwonenden-vereniging de best-beschikbare-techieken, gebruikt en bewezen in andere locaties/landen, moest verzamelen. Deze werden met AL de motorcrossomlopen en met "DE" bond (fmb-bmb.be) en "DE" lobby (reddemotorcross.be) al besproken maar vervolgens werd er "intern" beslist NIETS van uit te voeren.
Door het (bij de lopende milieu-vegunningsaanvraag van het HondaPark) niet-toepassen van best-beschikbare-technieken en het niet-accepteren van een overschakeling naar elektrische motorcross wordt duurzaamheid van de lawaaisport in Vlaanderen verder aangetast. Hier ligt een verpletterende verantwoordelijkheid bij de motorcross-sector!
"Heren van de motorcross", het is aan jullie om actie te nemen! Wij nodigen dan ook de Belgische bonden (FMB-BMB; FAM; UMC; VMCF; BOTC; VLM; VMBB; JMS; MCLB-VJMO;... ) uit de MON training te volgen en hier de "94dB" norm in te voeren!