
In een eerder blog artikel "Poging van franstalige gemeenschap om permanente circuits voor motorcross in Wallonie te scheppen rijdt vast" haalden we reeds aan dat het creëren van permanente circuits voor motorcross ook aan de andere zijde van de taalgrens "vastgereden" is!
Zo werd in 2013 het Rognée circuit opgedoekt bij het verstrijken van de vorige vergunning. Het circuit werd geëxploiteerd door de vzw MCC Rognée en was gevestigd in een voormalige steengroeve in de buurt van het dorp Mertenne. De poging om het circuit terug te heropenen als permanente omloop voor 20jaar, heeft bij omwonenden tot grote bezorgdheid geleid. Hierbij is het de bedoeling om het circuit uit te bouwen men een clubhuis, ziekenboeg en op weekdagen 7u en op weekend dagen 8u open te stellen. Een heropening van het circuit zien de omwonenden echter niet zitten : in het verleden leidde het circuit nl al voor veel klachten van geluids- en stofoverlast.
Ook hier wordt nu extra druk uitgeoefenend op de politiek en omwonenden. In een recent artikel in lanouvellegazette.be spreekt de wereldkampioen motorcross André Malherbe zijn steun uit voor dit project "met liefde voor de sport en voor jongeren". Verder werd in september 2016 een petitie opgezet, welke reeds 1600 steunbetuigingen verzamelde. Persmedeling en petitie gaan echter voorbij aan de werkelijke problematieken rond "lawaaisporten"!
Reactie Red de Rust : Ook hier zien we, net als bij het HondaPark, dezelfde argumenten terug :
1/ Overlast wordt volledig geminimaliseerd : "Het is een mooi circuit. Het stoort niemand, het is onbegrijpelijk dat er verzet is" (citaat Franck Colaux, initiatiefnemer van de petitie) --> overlast wordt dus straalweg ontkend!
2/ het eeuwige argument komt terug : "Het moet gezegd worden dat er zeer weinig circuits in België zijn" & "de verleiding om motorcross oefenen in zeer gevaarlijk en niet-geautoriseerde gebieden." --> dit kan geen rede zijn om het voorzorgsprincipe naar omwonenden te negegeren!
3/ "België heeft al vele grote kampioenen geteld, de internationale uitstraling van het land wordt beïnvloed" --> Men blijft hangen in de historie terwijl de wereld verandert!
De gebruikte argumenten kunnen echter niet rechtvaardigen de regelgeving niet toe te passen en een duurzaam woon- en leefklimaat te verstoren. De motorclubs & bonden zouden er verstandig aan doen serieus de hand in eigen boezem te steken en zich te richten op mogelijkheden met een duurzame toekomst. Dit wil zeggen : niet in het verleden te blijven hangen met het zich bedienen van drogredenen. Het is net dit laatste dat een duurzame toekomst van de motorsport is de weg staat! Het is godgeklaagd dat een omwonenden-vereniging een oplijsting moet maken van de best-beschikbare techieken, gebruikt en bewezen in andere locaties/landen. Deze werden met AL de motorcrossomlopen en met "DE" bond besproken maar vervolgens werd beslist er NIETS van uit te voeren. Integendeel, men blijft de politiek bespelen met lobby-werk om niet-duurzame praktijken te kunnen bestendigen!
Het lopend vergunningsprocess van het HondaPark is hiervan een voorbeeld. De toekenning door de provincie Antwerpen van de milieuvergunning was een voorbeeld van motorcross-NIMBY : "wij" hebben er dan geen last van en de bezwaren negeren we gewoonweg... Het Hondapark zal dan ook een test-case zijn of de motorcross zijn niet-duurzaam gedrag vanuit politiek en juridisch kader mag verder zetten.