Op 23 mei 2017 werd in Valkenswaard door het college van Burgemeester en Wethouders het ‘Gebruiksprogramma Eurocircuit’ vastgesteld voor de toekomst van het Eurocircuit. Het gebruiksprogramma vormt een visie, die als een leidraad dient bij het actualiseren van het huidige bestemmingsplan. Hiernaast werd door de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit genomen voor het gedeelte waar motor- en autosport plaats heeft :
- één jaar lang wordt een zogenaamde gebruikswijzigingsverbod opgelegd : er kunnen geen nieuwe aanvragen voor uitbreiding van het gebruik plaatsvinden. Zo wil men bv vooraf afgesproken tijdsvakken voor het gebruik van motor- en autosportactiviteiten op het circuit. Dit heeft te maken met het feit dat verbrandingsmotoren geluid- en stankoverlast veroorzaken en dat de raad extra overlast wil voorkomen (RdR : er wordt dus een moratorium opgelegd).
- De gemeente (eigenaar van de grond van het Eurocircuit) wil dit dossier in orde brengen : “Bij de grote schoonmaak van het huis dat Eurocircuit heet, komen we zaken van jaren geleden tegen die we nu voor eens en altijd goed willen vastleggen. De visie en het besluit van de raad moeten in dit licht worden bezien. Tegelijkertijd staat de deur open om te praten over toekomstige duurzame ontwikkelingen en initiatieven.”
Hierbij zal de gemeente ook rekening moeten houden met een recente uitspraak van de bestuursrechter in Den Bosch die een verbod op motorcross oplegde voor een behoorlijk deel van het terrein. Op dat stuk lag vroeger een vuilstort en het werd in 1986 bestemd als 'definitief bos' doch er werd gewoon op gecrost. Advocaat Eelco Dijk, die "Groen en Heem" in de zaak bijstaat : "De grond onder de vuilstort mag niet gebruikt worden voor motorsportdoeleinden. Daar kan de gemeente in principe niet omheen." Verder wordt Eurocircuit vaker gebruikt dan de acht uur per week en de drie weekeinden per jaar die volgens de regels toegestaan zijn. (RdR : Het circuit zal dus zowel in openingstijden als in omvang moeten inkrimpen!) - Met toekomstige duurzame ontwikkelingen" denkt men aan geluidsarme toepassingen in de sporten, bijvoorbeeld elektrische motoren. De technische ontwikkelingen rondom de motor- en autosport gaan die kant op. De gemeente dringt er daarom bij de gebruikers met klem op aan om mee te gaan in de nieuwe ontwikkelingen : “Mits de verandering wordt omarmd, kan het Eurocircuit hieraan een geweldige bijdrage leveren. De gebruikers weten en begrijpen dit gelukkig ook.”
Reactie Red De Rust : Wat een verschil met Vlaanderen! Uit het 2016 "opgeheven" milieuvergunningsbesluit MLAV1-2016-0069 en de nieuwe (lopende) vergunningaanvraag 2017-19 van EG Events blijkt dat er voor het HondaPark (in tegenstelling tot het EuroCircuit) GEEN duurzame visie is!
- EG Events strijdt officieel af dat "elektrische motoren" een alternatief zijn waarmee in de vergunningstoekenning rekening gehouden dient te worden (terwijl men officieus wel plannen hiervoor heeft) : m.a.w. men is niet waarheidsgetrouw in zijn vergunningsaanvraag teneinde toch een vergunning voor "hoog dynamische lawaaisporten in potentieel stiltegebied" te bekomen.
- Men wil zich niet vastleggen tot "afgesproken tijdsvakken voor het gebruik van motoractiviteiten op het circuit". Men wil een vergunning voor 365/365 10-19u lawaaisporten! Uit de opgeheven vergunning bleek zelfs dat men de huidige openingsuren nog wenste uit te breiden!
Een toekenning van een milieuvergunning voor 20-jaar "lawaaisport" rond het Hondapark kan geen zaak van "behoorlijk bestuur" meer zijn. Zoals Joël Smets het op 31.01.2017 in Lierop het nog stelde : “Ze gaan me het in België niet in dank aannemen : het is in Nederland beter geregeld”.